Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

ZDRAVO U LJETO

Naučite kombinirati namirnice

Ljeti se češće okrećemo sirovoj prehrani jer priznajmo – savršena je za ljetne mjesece. No da bi njezin učinak bio optimalan, važno je znati kombinirati namirnice.

Konzumiranje sirove prehrane blagotvorno utječe na našu probavu, jača imunitet, uklanja umor… Ali da bi se ti benefiti zaista i ostvarili, važno je pravilno kombinirati sirove namirnice. S obzirom na to da naše tijelo treba mnogo energije za probavljanje hrane, loše kombinacije namirnica ne ostavljaju organizmu dovoljno energije za druge procese. Bolje kombinacije namirnica stoga znače lakšu i zdraviju probavu, učinkovitije iskorištavanje nutrijenata i manje otpada u crijevima.

IZGUBITE SUVIŠNE KILOGRAME

Važno je da kombinacije namirnica budu što jednostavnije kako bi ih tijelo lakše apsorbiralo i učinkovitije iskoristilo kao gorivo, a vi se osjećali poletnije i budnije. Dobre kombinacije namirnica mogu utjecati i na gubitak suvišnih kilograma, a probava i eliminacija štetnih tvari bit će lakša i redovitija. To će utjecati i na ljepotu i svježinu vaše kože.

OPREZ KOD KOMBINIRANJA

Iako su granice kod kombiniranja svježih namirnica nešto mekše nego kod kuhanih, oprez je ipak potreban. Izbjegavajte kombinirati namirnice koje su bogate mastima (orašasti plodovi, avokado, sjemenke) s onima bogatima šećerima (voće) ili s tim grupama namirnica kombinirati one bogate škrobom (krumpir, grašak, kukuruz). Isto tako, nije preporučljivo kombinirati više od dvije vrste masti u jednom obroku.

VOĆNO PRAVILO

I s kombiniranjem voća treba biti oprezan. Kiselo voće (citrusi, nar, ananas, kivi) nemojte miješati s onim slatkim (banane, smokve, grožđe). Voće je dobro konzumirati na prazan želudac kako bi se što bolje apsorbiralo, a na taj se način i sprječava da ono, primjerice u obliku deserta, zaostane za prethodno unesenim obrokom i počne fermentirati. Svakako ga jedite kad je potpuno zrelo, a vodite računa i o posebnim prehrambenim potrebama u slučaju da ih imate.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...