Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

Diljem svijeta

Nazdravite čašicom za dobrodošlicu

Alkoholna pića piju se diljem svijeta. Na svakom kontinentu i u bilo kojoj zemlji postoje tradicionalna pića po kojima je ta zemlja poznata.

Okusi tradicionalnih pića često su vezani uz namirnice zemlje gdje se proizvode. I kako to inače ide, takva alkoholna pića postaju zaštitni znak zemlje, njena posebnost i dio gastro ponude. Obilazeći različite zemlje kao turisti, sigurno ste čuli ili čak i probali neka od tih pića. Ako niste, donosimo vam neka od njih koja prilikom vaših putovanja vrijedi probati.

U Italiji, osim poznatih likera, znaju popiti i nešto jače alkoholno piće kao što je rakija. Talijanska rakija grappa ima blag okus po karamelu i drugom začinskom bilju.  

Grčko nacionalno piće koje vam prvo padne na pamet je rakija s okusom anisa zvana ouzo. Ovo piće Grci uglavnom poslužuju uz morske plodove u visokim čašama s dodatkom leda ili vode i dobro ohlađeno. Nerijetko se, osim anisa, u rakiju dodaju i druge začinske mirodije kao što su cimet, menta ili karanfil.

Nacionalno piće Ujedinjenog Kraljevstva, koje je toliko popularno da se proizvodi skoro po cijelom svijetu, je džin. Ovo piće spada u kategoriju žestokih alkoholnih pića i često je baza za raznovrsne koktele. U originalu se džin najčešće pije uz tonik ili prirodni voćni sok. 

Pravi viski možete probati jedino u Škotskoj. Ovo piće zasluženo se nalazi na listi najboljih svjetski poznatih alkoholnih pića. Njegov okus i miris upečatljivi su i jedinstveni. Često se poslužuje čist, samo s ledom i ispija se polako u malim gutljajima.

Svoje slavno podrijetlo i ime opravdava francuski konjak. Francuzi su pravi znalci kad je u pitanju ova žestica. Svoju tamnu boju ova rakija dobiva višegodišnjim odležavanjem u hrastovim bačvama. Konjak se čuva na sobnoj temperaturi i tako se poslužuje – čist, bez bilo kakvih dodataka poput leda, vode ili drugih pića. 

Rum izvorno potječe iz Nikaragve, ali je nacionalno piće Jamajke i Kube te omiljeno u svim zemljama karipskog bazena. Ovo jako alkoholno piće proizvodi se od šećerne trske i često je sastavni dio brojnih koktela.

Ništa manje popularno žestoko piće je meksička tekila koja se proizvodi od agave i konzumira uz sol i limun kako bi se ublažio njezin jak okus. Nastala je na temelju pića pulque koje su konzumirali još Azteci.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...