Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

EGZOTIKA NA NEPCU

Neobične voćke s karakterom

Banana možda jest jedna od najprodavanijih namirnica u trgovinama, ne zaostaju mnogo niti jabuke, ali možda je vrijeme za promjenu, neke nove okuse, boje i oblike, neko staro, ali zapravo novo voće na tanjuru…

Durian možda slovi kao kralj voća, ali po mirisu nikako ne zaslužuje biti hvaljen. Nakon što probijete njegovu bodljikavu žutu ljusku, osjetit ćete veoma neugodan miris. Budimo iskreni, osjetit ćete neugodan smrad. Ali ako ste i dalje uporni u namjeri da otkrijete neke nove voćne okuse, durian će vas nagraditi kremastim mesom i okusom badema. 

Zmajevo voće ili pitaja poznato je po svojoj lijepoj, ali neobičnoj ružičastoj boji i bijelom mesu punom sitnih koštica. Da, zmajevo voće izgleda baš atraktivno. Izvorno potječe iz Meksika, a danas se uzgaja diljem Latinske Amerike i jugoistočne Azije. Zanimljivo, ova voćka zapravo pripada porodici kaktusa. Meso je niskokalorično i slatkasto, dok crne koštice imaju orašasti okus. Zapravo se tekstura ovog voća najlakše može usporediti s kivijem. Osim što se jede sirovo, od zmajevog voća rade se sokovi i vino, a od cvijeća čajevi.

Zvjezdano voće, poznato i kao karambola tropsko je voće zvjezdolikog oblika, žute boje i ima hrskavo, ali iznimno sočno meso. Zanimljivo je što je jestiva i sama kora voća, a okus karambole je zapravo ukusna mješavina jabuke, kruške i limuna. Voćka je bogata antioksidansima, kalijem i vitaminom C, ali i oksalnom kiselinomzbog čega bi ju trebali izbjegavati bubrežni bolesnici.

Nangka ili jackfruit je zapravo supernamirnica. Za početak, ovo je najveće poznato voće koje raste na drveću. Koliko je veliko možda dočara činjenica da manji plodovi teže između pet i sedam kilograma, a najveći pronađeni primjerci nangke težili su 45 kg. Izgledom podsjeća na jaje, dinosaurovo jaje, ima snažnu aromu, bogato je vlaknima, mineralima i vitaminima. Kad je nedozrela, nangka okusom podsjeća na svinjetinu, dok okus zrele nangke podsjeća na kombinaciju ananasa, banane i vanilije. Ima višestruku primjenu: lišće se koristi za hranu domaćih životinja, uglavnom koza, sok drveta koristi se kao ljepilo, a drvo za izradu namještaja ili glazbenih instrumenata.

Kivano je afrička dinja, ali prevagnula je sličnost s kivijem zbog čega je voćka dobila naziv kivano. Ovo hranjivo voće okusom podsjeća na limun i krastavce. Plodovi su joj zreli kada svijetlozelena nijansa prijeđe u žuto-narančastu, a jede se tako da se presiječe na pola i žličicom izvadi njezin jestivi mesnati dio. Kivano je bogat vitaminom C, sadrži magnezij, bakar, cink, natrij i kalcij. Ima malo ugljikohidrata, a masti uopće nema. Pun pogodak ako ste na dijeti!

Marakuja dolazi iz Pragvaja, Brazila i sjeveroistočne Argentine, a imena ovog voća razlikuju se od države do države. Tako ovu voćku u SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu zovu passion fruit, u južnoj Americi i Africi granadilla, u Izraelu pasiflora… Dvije su vrste marakuje. Svijetložuta inačica poznata je kao zlatna marakuja i može narasti do veličine grejpa, dok je tamnoljubičasta marakuja veličinom manja od limuna, bogatijeg okusa i mirisa. 

Plodovi lokvata dolaze iz jugoistočne Kinerastu u grozdovima, kruškolikog su oblika, žute do narančaste boje. Lokvat se sadi kao ukrasno drvo, a popularan je zbog lakog uzgoja. Ovo je voće slatkog i kiselkastog okusa, a po svom sastavu najsličnije jabukama jer ima visok sadržaj pektina i šećera. Jede se kao svježe voće, ali i kao kompot, voćni sirup ili vino. Plodovi su dobri i za pite i kolače, ali u fazi dok su tvrdi, odnosno tek dozreli.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...