Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

KUGLOF

Neodoljiv kolač s dugom tradicijom

Osim pincom i kremastim kolačima, proljetne dane možemo sladiti i kuglofom, kolačem od prozračnog tijesta koji je stari stanovnik naših kuharica. U okolici Beča na arheološkom nalazištu rimskog logora pronađen je kalup oblika u kojem i danas pečemo ovaj slasni kolač...

U okolici Beča na arheološkom nalazištu rimskog logora pronađen je kalup oblika u kojem i danas pečemo ovaj slasni kolač. Jer bilo da je žut ili ćete u tijesto staviti kakao, simbolično kuglof predstavlja rotirajuće sunce pa su ga zato Rimljani rado pripremali. Od rimskog logora do 15. stoljeća kuglof je nestao, ali je ponovno zaveo Europu, naročito Njemačku, Austriju, Španjolsku i Francusku, sve do Franje Josipa koji ga je obožavao i tražio da mu ga serviraju za doručak – tako je zbog slatkih nepca jednoga cara kolač siromašnih dospio na kraljevske trpeze jer ga je obožavala i kćer Marije Terezije Marie-Antoinette koja se udala u Francusku i sa sobom donijela recept i za kuglof i croissant, kroasan. Tad je dobio i ime – gugelhupf, kugelhupf – gugel je kapuljača sa zašiljenim vrhom, a hüpfen skakanje jer se smjesa pri pečenju dobro izdigne iz kalupa. Niz je legendi o imenu, no znamo da je prvi recept zapisan 1581. gdje ga opisuju kao kolač u obliku šešira kakav se nosio u doba srednjega vijeka.

Austrijanci tvrde da je kuglof njihov i da se u Beču mogao često vidjeti kolač koji podsjeća na turban jer su pobijedili Osmanlije. Kuglof je postao pravi hit pa je u slavnim bečkim kavanama bio posluživan uz kavu ili čaj. S tim se ne slažu Francuzi koji tvrde da su u grad Ribeauvilléu kolač donijela sveta Tri kralja. Zato je svake druge nedjelje u srpnju Festival kuglofa (Fête du kougelhopf), a poseban specijalitet je kuglof od dizanog tijesta s grožđicama. 

Prvo se kuglof pekao za vjenčanja kad bi ga ukrasili cvjetićima, lišćem, svijećama i sezonskim voćem. Bečke su ga kuharice standardizirale kao kolač bogatog okusa s dodacima ružine vodice i badema. U dizano tijesto umiješali bi i grožđice, bademe i malo višnjevače, ponegdje mljevenoga maka, a negdje bi se radio bez kvasca, ali s praškom za pecivo i s dodatkom kakaa kad postaje dvobojni, mramorni kuglof. Kod nas je u kuglofu često i sušena korica citrusa. I to je to. Iz Beča je stigao i kod nas i sasvim se fino udomaćio te je nezaobilazna slastica blagdana. Što se dodanih sastojaka u nas tiče, na jugu će u smjesu staviti bademe, smokve ili ušećerene korice citrusa, a na sjeveru orahe, grožđice, baš kao u Beču. Ne bojte se, kuglof dobro podnosi voće, a osobito bobičasto ili sočne višnje – samo smjesi dodajte još malo brašna da voće ne potone na dno, a kolač preokrećemo kad je gotov. No ako voće padne na dno, ne brinite već samo pažljivije okrenite kalup. Ono će, naime, dati kuglofu sočan pekmezasti vrh.

Doduše, danas se u nas nazivaju kuglofom svi kolači koji se peku u kalupu, a koji je izbrazdan pa daje lijepi oblik. Važno je kalup dobro namastiti maslacem pazeći da je svaki milimetar kalupa namašćen pa dodati malo brašna i protresti kako bi se svugdje ravnomjerno zalijepio za maslac. U pećnici je od 30 minuta do skoro sat vremena, ovisno o receptu.

Kad je pečen (provjerite štapićem), malo pričekajte da se ohladi i preokrenite ga. Na kraju ga pospite šećerom u prahupreljevom od čokolade ili promiješajte vodu sa šećerom u prahu i sokom limuna.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...