Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

ZIMSKI ZAČINI

Neodoljive arome koje osvajaju

Omiljena zimska jela ne bi bila ni upola tako dobra bez fantastičnih mirisnih dodataka. Dobrim uparivanjem jelima će dati sasvim novu dimenziju, a pravilnim čuvanjem zadržati svoje prepoznatljive arome.

U Starom svijetu bili su zlata vrijedni, a danas su oni nezaobilazan dodatak širokom spektru jela. Neki nam na već prvi miris bude sjećanja i uvode nas u neku posebnu atmosferu, a drugi su toliko neodoljivi da jelima daju sasvim neočekivan okus. No osim što daju posebnu aromu, začini imaju i brojne dobrobiti za naše zdravlje. Ipak, fokus ćemo ovog puta staviti na njihovu aromatičnu ulogu. Rezultati začina u jelima mogu biti itekako impresivni, no važno je ne pretjerati s njihovom količinom. Također, važno je i s kojim jelima ih kombinirate. Jer u svijetu začina zaista se lako izgubiti. 

Pravilno čuvanje, dodavanje u pravom trenutku i savršen odabir donijet će rezultate za pet. Okus ribe najbolje će istaknuti peršin, majčina dušica i kopar, specijaliteti od riže postat će još bolji uz dodatak šafrana ili kadulje, a mažuran, lovor, bosiljak ili paprika pretvorit će juhe u prave delicije. Ne smijemo zaboraviti ni klinčiće, anis, cimet, Garam Masalu, kardamom i muškatni oraščić koji će savršeno nadopuniti okuse peradi, ali i omiljenih božićnih kolačića i toplih napitaka. 

Savršena zimska jela također ćete stvoriti kombiniranjem pravih okusa. Ciklu tako sparite s estragonom i timijanom, prokulice vole kopar i bosiljak, a mrkva će se odlično sljubiti s peršinom, metvicom i mažuranom. Brokuli dodajte origano, a cvjetači papriku, ružmarin ili peršin.

Da bi začini što duže zadržali svoju aromu, važno ih je pravilno čuvati. Suhe čuvajte u hermetički zatvorenim posudama što dalje od izvora topline, najbolje staklenima. Mljeveni začini tako mogu stajati do šest mjeseci, a cijeli i do pet godina. Za skupocjenije začine poput šafrana nabavite manje vrećice u kojima ćete čuvati pojedinačne doze kako bi što duže zadržali svoju svježinu. Začine u komadu, poput zvjezdastog anisa, papra ili cimeta, lako možete i sami usitniti pa su u takvom izdanju često bolja opcija ne koristite li ih često.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...