Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

TOP 3 PRIJEDLOGA

Neodoljive torte za slatku jesen

Dolaskom hladnijih dana posežemo za bogatijim i „težim“ desertima koji se savršeno uklapaju u jesensko vrijeme. Pa zašto ne biste isprobali tri kraljice među tortama i još jednom otkrili svu raskoš naše bogate gastro tradicije!

Imotska torta

Imotska torta s razlogom nosi epitet kraljice među tortama. Priprema se već stoljećima, a tradicionalno se veže za imotski kraj. Oduvijek se pripremala za svečane prigode i slavlja i to sa sastojcima karakterističnima za to područje. Svakoga tko ju isproba ostavlja bez daha, a kako to uvijek ide, svaka domaćica ima neku svoju tajnu pripreme. No osnovni recept uključuje prhko tijesto bogate sastojke poput badema, agruma i maraskina koji joj daju onaj poseban štih. Našlo se tu i začina poput cimeta i muškatnog oraščića, kao i prošek. A koliko je ova torta divna, pokazuje i zanimljiva točka iz njezine povijesti. Naime, legenda kaže kako je imotska torta svojim okusom osvojila i austrougarskog cara Franju Josipa I. tijekom njegova posjeta Imotskom 1875. godine. Upravo zato, Imoćani su mu za svaki rođendan u Beč slali ovu slasticu, a počast su mu odali i ukrasima na samoj torti u obliku roščića koji simboliziraju krunu. RECEPT >>

Stonska torta

Zaštitni znak stonske kuhinje, stonska torta zaista je specifična poslastica. Izvana od nešto tvrđeg, hrskavog tijesta, a iznutra – iznenađenje. Tradicionalni makaruli ili duguljasta tjestenina u finom umaku od badema. Kombinacija koja je na prvu začudna, naša nepca osvaja već stoljećima. Tradicionalno se pripremala za samo velika slavlja poput Božića, Uskrsa i slično, a danas je ipak nešto češće na našim tanjurima, osobito uz šalicu mirisne kave. Tjestenina u nadjevu tamo se našla kako bi se uštedjelo na namirnicama koje nekad davno nisu bile tako lako dostupne pa su se domaćice snašle na maštovit način. Naravno, i tjesteninu su same izrađivale, no danas ipak možete koristiti i onu kupovnu. Posebnost ove torte, osim po neobičnom nadjevu, je i u činjenici da jedinstven recept za nju ne postoji. On se prenosi s koljena na koljeno i baš svaka domaćica ima neki svoj poseban trik u pripremi. Ali isprobati ju svakako vrijedi. RECEPT >>

Skradinska torta 

U 14. stoljeću ovu su tortu mladenke pripremale svojim odabranicima uoči prve bračne noći kako bi ga impresionirale i mirno uplovile u bračnu luku, a danas je skradinska torta pravi festival uživanja. Njezina posebnost krije se u tome da ne sadrži brašno, a radi se od tek nekolicine sastojaka. Mljeveni orasi i bademi daju joj poseban okus, ali u ovoj torti orasi imaju ipak prevlast. Iako je star stoljećima, izvorni recept za ovu tortu navodno koristi tek nekolicina skradinskih domaćica, no popis sastojaka nije se previše mijenjao kroz povijest. Kombinacija čokolade kojom se gotova torta prelijeva i orašastih plodova osvaja baš svakoga, a prema tradiciji torta se jede uz čašu domaćeg prošeka. RECEPT >>

 

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...