Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

EGZOTIČNO I ZDRAVO

Neodoljivi okusi kokosove masti

Miris koji nas baš uvijek podsjeti na ljeto i sunčane dane definitivno je onaj kokosa. Osvježavajući kokteli, fine slastice ili pak sladoled s ovim okusom nezaobilazan su dio ljetnih dana. A zašto u svoje namirnice ne biste ubacili i kokosovu mast?

Omiljena ljetna asocijacija dolazi nam iz tropskih krajeva gdje se iskorištavaju gotovo svi dijelovi kokosove palme. Od kućanstva do izgradnje krova, nema toga što ova svestrana biljka ne može. A koliko je kokos moćan pokazuje i činjenica da se u Drugom svjetskom ratu kokosova voda koristila umjesto infuzije s obzirom na to da su ove tekućine prema kemijskim spojevima jako slične. 

Stoga ne čudi da je kokos od slastica ušao u široku upotrebu u različitim oblicima. Kokosova mast samo je jedan od načina na koji možete obogatiti svoja jela ovim neodoljivim aromama. Dobiva se iz pulpe kokosa, a iznimno je pogodna za termičku obradu na visokim temperaturama poput prženja jer sadrži visok udio zasićenih masti. Kako se na sobnoj temperaturi topi, najčešće izgleda kao ulje. 

Bogata je laurinskom kiselinom koja se u tijelu pretvara u monolaurin, tvar koja snažno djeluje protiv bakterija, gljivica i virusa. S obzirom na to da ovu kiselinu nalazimo još samo u mlijeku dojilja, ona je zaslužna i za jačanje imunosnog sustava. No to je samo dio dobrobiti kokosove masti. Ona također uravnotežuje metabolizam, ima antikancerogeno djelovanje, pomaže u snižavanju tjelesne mase, a povoljno djeluje i na ljepotu kože i kose. Tako primjerice njome možete skidati i šminku ili ju pak utrljati u suhe vrhove kose kako biste ih osvježili i oporavili. 

Dodate li ju u čaj ili kavu umjesto šećera, dobit ćete odličnu alternativu uobičajenim sladilima. U otopljenu mast dodajte mljevene orahe i dobit ćete ukusan i slastan namaz. Također je dobra i za reguliranje osjećaja gladi. Osim za prženje, iskoristite ju u pripremi kolača, keksa, kruha i drugih slastica umjesto ulja. Kako je okus kokosa dosta blag, neće u potpunosti preuzeti okuse namirnica. Kokosovom masti možete premazati i posudu za pečenje kolača ili torti pa se tijesto neće lijepiti za rubove.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...