Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

Mirodije u kuhinji

Nepoznato o poznatim začinima

Kuhinje različitih naroda nezamislive su bez začina. Oni dodaju svoju posebnu notu i nadograđuju okus bilo kojeg jela ili pića. 

Široka upotreba začina u današnje vrijeme povećala je njihovu dostupnost i raznolikost većini ljudi. Brojne mirodije na policama trgovačkih centra nude širok izbor domaćih i egzotičnih začina. O mnogima svi ponešto znamo, a drugi su nam potpuna nepoznanica. Predlažemo vam kratki pregled začinskog svijeta za što bolje snalaženje na policama s čarobnim mirodijama.

Bosiljak je podrijetlom iz Indije, ali se posve udomaćio na Mediteranu, pogotovo u Italiji. Ovaj začin idealan je za povrtna jela. Dovoljno je samo par listića bosiljka kako biste promijenili aromu octa za salatne preljeve. Nasjeckane svježe listiće slobodno dodajte u omlet, svježi sir, riblje ili mesne salate. Neke vrste bosiljka vrlo su slične aromi klinčića ili muškatnog oraščića pa mogu poslužiti kao zamjena za ove začine. Osim svojih mirisnih svojstava, bosiljak je dobar izvor vitamina K koji poboljšava zgrušavanje krvi.

Domovina klinčića je Indonezija. Većinom se ovaj začin upotrebljava kod pripreme toplih pića s vinom ili kompota. Osim pića, njega se dodaje u jela s crvenim kupusom, svinjetinom, u mesne umake i paštete te gljivama. Zajedno s lukom klinčić poboljšava okus kiselog kupusa. Klinčić posjeduje protuupalna i antioksidativna svojstva te efikasno djeluje na bakterije koje su otporne na antibiotike.

Crni papar potječe iz centralne Amerike. Ovo je vrlo snažna aromatična mirodija, stoga ga treba koristiti dozirano. Cijelim zrnima crnog papra začinjavaju se mesne juhe, marinade i umaci za mesna jela. U juhu i umake najbolje je staviti papar 20 minuta prije završetka pripreme.

Đumbir je vrlo pikantan začin čija domovina su Kina i zapad Indije. U domovini se najviše konzumira za poboljšanje probave. Efikasan je kod mučnina i ne izaziva pospanosti. Đumbir dodaje vrlo tanku aromu juhama, posebno pilećem temeljcu. Vrlo dobro se sljubljuje s pečenom svinjetinom, patkom i gljivama.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...