Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

TIPS & TRICKS

Ništa bez sode

Soda bikarbona odličan je saveznik u održavanju higijene i čistoće, u kuhanju i ljepoti. Vrijeme je da ponovo upoznate njezine uloge!

Osim što medicinska ili “čista” soda pomaže uravnoteženju pH organizma, spriječit će mnoge bolesti koje uzrokuje prevelika kiselost organizma. U kombinaciji s limunom dobro djeluje na organizam pa u čašu vode izmiješajte limun i sodu i popijte natašte ako vam zdravlje probavnog sustava to dopušta. Soda čisti organizam, poboljšava funkciju bubrega i mokraćnog sustava pa ima benefit kod oboljelih od gihta. Soda i limun poboljšavaju probavu i sprječavaju osjećaj težine ili “kamena u želucu” nakon konzumacije teško probavljive hrane.Pomaže i kod nadutosti i refluksa.

Soda suzbija gljivične infekcije i sprječava njihovo širenje i rast kad je kombinirate s eteričnim uljem čajevca ili lavande pa protiv blažih infekcija noktiju možete koristiti otopinu vode i sode bikarbone u koju ćete umočiti prste. Osim toga, pomiješate li sodu s vodom u omjeru 1 : 3, ova će pasta ublažiti i smanjiti svrbež kod uboda insekata. 

Soda je saveznik i u ljepoti. Može pomoći kod liječenja akni jer je smjesa sode bikarbone i limuna korisna za čišćenje lica, rješavanja akni i peeling te izbjeljivanje zubi.

Osim što pomaže tijelu, dobar je pomagač u čišćenju doma. Kombinacija sode i jabučnog octa idealno je sredstvo za čišćenje za osobe koje su alergične na kemijska sredstva – ovo je prirodnije, a podjednako efikasno. 

Sodu koristimo i u kulinarstvu, pa je od početka kuhanja dobro koristiti ovaj prah. Voće i povrće koje donesete s tržnice isperite u vodi kojoj ste dodali sodu bikarbonu – ona će ukloniti eventualne pesticide i nečistoće.

Pečete li kolače, a nemate praška za pecivo, za dizanje tijesta poslužit će i soda bikarbona u omjeru 1 : 2 (1 čajna žličica sode odgovara količini 2 čajne žličice praška za pecivo)

Grah će se brže skuhati i biti lakše probavljiv dodate li u vodu u kojoj ga močite i malo sode bikarbone. To možete učiniti i pri kuhanju hrane koja vas nadima – dodajte prstohvat sode. 

A evo još nekoliko trikova sa sodom: želite li da povrće zadrži svoju prirodnu boju, za kuhanja ili pirjanja dodajte prstohvat sode. Čokoladna glazura bit će tamnija, mekša i neće pucati dodate li joj prstohvat sode.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...