Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

VAŽAN DODATAK

Ništa bez soli

Kroz povijest se koristila kao predmet razmjene, zbog nje su se vodili sukobi, a danas je nezaobilazan začin u pripremi jela. No važno je s njome ne pretjerati.

Kad ju se konzumira umjereno i s dozom, sol je veliki saveznik našeg zdravlja. Otopina soli nalazi se u sastavu naše krvi, a živčani i mišićni sustav naprosto ne mogu funkcionirati bez nje. Sol, dakle, igra važnu ulogu u našem organizmu. Prikladno posoljena jela bit će idealan element zdrave prehrane, ali je pri tome važno koju vrstu soli koristite.

Rafinirana kamena sol iz koje su uklonjeni minerali i korisni spojevi nije nutritivno vrijedna i dobra za naše zdravlje. Stoga je dobro isprobati i druge opcije. Našem organizmu osobito je pogodna prirodna morska sol, no zašto ne biste otkrili i neke druge vrste koje će vašim jelima dati posebne arome.

S dalekih Havaja stiže nam alaea, sol crvenkaste boje koju duguje vulkanskoj prepečenoj glini iz koje potječe. Sol se miješa s vulkanskom glinenom prašinom koja joj daje preko 80 vrsta minerala pa je alaea prava čuvarica našeg organizma. Kala namak indijska je crna sol koja je nerafinirana i zapravo je više ljubičasta, a ne crna. Bogata je sumporom pa stoga ima i nešto intenzivniji miris, a obvezan je dodatak aromatičnim indijskim jelima.

S Cipra pak stiže sol čiji kristali nalikuju snježnim pahuljama pa odatle dolazi i njezino ime – white flakes. Savršen dodatak jelima bit će i dimljena sol Rauchsalz Buche kojoj posebnu aromu daje izlaganje dimu prirodnim putem. Posebna među solima je bambusova sol koju su napravili perzijski svećenici koji su ju pekli u bambusovim tubama. Prvobitno se koristila u medicinske svrhe jer se smatralo da ima ljekovita svojstva. 

Svojom bojom među solima ističe se i perzijska plava sol koja je posebna zbog plavičastog odsjaja prema kojem je i dobila ime. Izrazito je bogata kalijem, a jedna je od najrjeđih soli na svijetu. Himalajska sol već je dobro poznata s obzirom na to da se sve više nalazi u našim jelima. Na cijeni je zbog svojih zdravstvenih koristi i čistoće, a dolazi u više varijanti. Cvijet soli čest je dodatak kolača, osobito onih s čokoladom ili karamelom, i to potpuno opravdano s obzirom na to da ovim slasticama dodatno naglašava njihovu aromu.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...