Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

NAPRAVITE SAMI

Njoki – maleni valjušak prepun okusa

Koliko je pokrajina u Italiji, toliko je i njoka pa ćete i vi pronaći barem dva načina pripreme koji će vam zauvijek biti na obiteljskom jelovniku. Kažu da Talijani njoke jedu četvrtkom. No ukusni, s raznim punjenjima, što ovisi otkuda recept dolazi, po našem mišljenju jelo su u kojem možemo uživati svaki dan. Zato, zamijesite tijesto i uživajte u okusu domaćih njoka!

Kažu da Talijani njoke jedu četvrtkom. No ukusni, s raznim punjenjima, što ovisi otkuda recept dolazi, po našem mišljenju jelo su u kojem možemo uživati svaki dan. Zato, zamijesite tijesto i uživajte u okusu domaćih njoka!

U Lombardiji i Toskani rade se malfatti, njoki s ricottom, brašnom i špinatom te začinima, toskanski gnudi imaju manje brašna, oni u Kampaniji više, njoke-školjkice cavatelli rade u Apuliji, a na Sardiniji su malloreddus. Koliko talijanskih pokrajina, toliko njoka i recepata, no za ove jesenske dane predlažemo jela zbog kojih ćete njoke poželjeti na stolu svih sedam dana u tjednu.

Danas na policama trgovina možete pronaći gotove njoke u tisućama verzija. Za brzinske obroke ovo je savršeno rješenje. No imate li više vremena, zašto ih ne biste napravili sami. Priprema je laka, no da bi ispali savršeni važno je paziti na nekoliko stvari. Za početak, odaberite krumpir s više škroba jer će on zalijepiti njoke i bit će potrebno manje brašna, a time ćete dobiti ukusnije njoke. Krumpire kuhajte u kori, a kad su gotovi dobro ih osušite.

Za što prozračnije njoke kuhani krumpir naribajte, a imate li stroj za protiskivanje krumpira, iskoristite ga. Tijesto mijesite s toplim krumpirom jer ćete tako spriječiti da se tijekom kuhanja njoki raspadnu. One karakteristične utore, koji su važni za zadržavanje umaka, možete napraviti vilicom ili jednostavno njokom prijeđite preko ribeža. Svakako prije kuhanja ostavite da njoki odmore 20 do 30 minuta. Tako će se površina blago posušiti, a vi ćete dobiti njoke savršene teksture.

Kuhajte ih u posoljenoj vodi, a gotovi su kad isplivaju na površinu. Ako ih zamrzavate, rasporedite ih na ravnu pobrašnjenu posudu, važno je samo da se ne dodiruju.

A s čime ih kombinirati? Osim klasičnih s krumpirom, možete im dodati i druge sastojke. Vrijeme je bundeva pa zašto ne biste njoke napravili od ove jesenske kraljice? 

Njoke možete napraviti i od batata, s pancetom i šalšom, s radičem i ricottom, zaliti ih umakom od rajčice i svježim bosiljkom ili preliti maslacem, kaduljom i parmezanom, umakom od gorgonzole, a svakako i s umakom od šumskih gljiva. Volite mozzarellu? Odlično, narežite je na krupnije komade, malo parmezana i malo začina i kratko zapecite.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...