Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

ŠARENO

Nove boje pisanica

Blagdan Uskrsa je pred vratima, a s njime i omiljena obiteljska aktivnost – bojenje i ukrašavanje pisanica. Umjesto umjetnih, ove godine isprobajte prirodne boje!

Bojenje pisanica možda je najzabavniji dio Uskrsa. Šarene pisanice prepune raznovrsnih uzoraka poseban su ukras blagdanskog stola. I iako su danas dostupne umjetne boje koje su vrlo praktične, zašto ne biste bojili pisanice na stari način? Prirodnim materijalima dobit ćete jednako intenzivne boje, a njihove mogućnosti zaista su neiscrpne. Ljubičasta, plava, zelena, smeđa, pa čak i srebrna pretvorit će vaše pisanice u prava mala remek-djela.

Za prirodno bojenje potrebno vam je tek nešto malo pribora. Voda, jaja, sol i namirnica kojom ćete bojiti. Jaja možete bojiti hladnim postupkom ili kuhanjem, na vama je odluka. Ovi se postupci ne razlikuju pretjerano, a oba daju lijepe rezultate. Hladnim bojenjem kuhana jaja umačete u hladnu kuhanu boju, dok kuhanjem sirova jaja kuhate zajedno s namirnicom kojom ih bojite. Osnovni postupak bojenja je da u litru vode stavite dvije žlice alkoholnog octa. Mješavinu dovedite do vrenja, ubacite prirodna bojila i na laganoj vatri kuhajte pola sata. Boju potom ohladite, u ohlađenu ubacite kuhana jaja i ostavite da stoje. Što jaja dulje stoje u boji, nijansa će biti intenzivnija.

Zelenu boju pisanica dobit ćete kuhanjem špinata ili koprive, žutu od kurkume, šafrana, mrkve, kore limuna ili naranče, zelenog čaja ili kamilice. Lijepu plavoljubičastu dat će vam ljubičasti kupus, ljuske ljubičastog luka, sušene borovnice, a ružičastu cikla, sok od brusnica, konzervirani sok od višanja, dok će vam namakanje u vinu dati tamnocrvenu boju i teksturu s kristalićima.

Posebno lijepe pisanice dobit ćete tako da 800 g smrznutih borovnica lagano otapate u istoj količini vode. Nakon što tekućina dođe do sobne temperature i borovnice se otope procijedite ju, a potom u nju ubacite kuhana jaja koja namačite u hladnjaku preko noći. Kuhanjem jaja u ljuskama luka dobit ćete lijepu narančastu boju.

Zanimljive uzorke na pisanicama možete napraviti pomoću pčelinjeg voska ili cvjetića i listića. Otopljeni vosak nanesite tankim štapićem na jaje, kuhanjem će on otpasti i dobit ćete željeni uzorak. Ako pak želite uzorak omiljenog cvijeta ili lista, stavite ga na jaje koje potom umetnite u najlonsku čarapu, poravnajte biljku i čvrsto svežite, a zatim kuhajte.

Pisanice možete ukrasiti i gotovim bojama. Gotove boje zgodne su jer možete sami napraviti svoju mješavinu boja, a možete ih iskoristiti i za crtanje zanimljivih detalja. Tankim kistom crtajte točkice, crtice, zanimljive uzorke ili motive po želji.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...