Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

FOOD TREND

Novi okusi dječjih menija

Znamo da djeca vole stabilnost i rituale, osobito kad je o jelima riječ. No unesete li neke ukusne novitete na njihove jelovnike i probudite li im znatiželju, otvorit ćete im sasvim novi svijet.

Oduševljenje koje klincima izaziva pizza poznato je baš svim roditeljima. A ono posebno izazvat će fini sir koji se topi i svemu daje još bolji okus. No što izaziva to oduševljenje? Riječ je o umamiju, odnosno petom okusu. Umami je onaj slasni aspekt hrane koji nam budi zazubice. 

Djeca vole zanimljivosti, a pojasnite li im zašto ih određena hrana posebno privlači, potaknut ćete ih na eksperimentiranje i otkrivanje novih okusa. Od samih početaka, uz dohranu se upoznaju s osnovnim okusima slano, slatko, kiselo i gorko, među kojima sami odabiru favorite. Odrastanjem će razviti preferencije prema određenoj hrani i upravo tu će prepoznati umami. U hrani koju osobito vole i najviše traže.

Jela puna okusa, koja nam tjeraju 'slinu na usta' bogata su umamijem, a upravo takva jela najmlađi najviše vole. Teletina, govedina, piletina, rajčice, sardine, kupus, kukuruz, mlijeko, kamenice, špinat, sušene gljive, zeleni čaj, pršut i suho voće neke su od namirnica prirodno bogate spomenutim spojevima. Naravno, na listi su i domaća juhica, mesne okruglice u umaku od rajčice posipane parmezanom, kiseli kupus u sarmi, odnosno sve ono u čemu klinci guštaju. A kad znate u čemu je tajna, možda konačno otkrijemo tajnu njihove bezgranične ljubavi prema cheeseburgerima. 

S obzirom na to da umami potiče apetit, on je itekako važan kod djece koja su izbirljiva s hranom. Upoznate li ih s namirnicama koje će probuditi njihove okusne pupoljke i naučite li ih konzumirati ih na pravi način, preobrazit ćete ih u male gurmane koji će uživati u hrani i dobiti sve potrebne nutrijente. Zahvaljujući umamiju, otkrit će da brokula nije toliko bljak kako misle kad ju se upari s omiljenim im sirom ili u pravoj domaćoj juhici. Ne moramo ni spominjati nove gastro avanture koje vas čekaju kao obitelj.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...