Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

INOVATIVNO

Novo lice muffina

Navikli smo ih jesti u slatkoj verziji, ali ovog puta vam predlažemo muffine u slanoj varijanti. Bilo kao doručak, snack tijekom dana ili pak kao večera, volimo ih u svakom trenutku.

Iako se kao pojam prvi puta javljaju u ranom 18. stoljeću, muffini su mnogo stariji od toga. Danas se najčešće javljaju u slatkoj verziji, no u svojoj su povijesti dolazili podjednako i slatki i slani. No uz podjelu na slatke i slane, muffini dolaze i u američkoj i engleskoj verziji. Američka je najčešće slatka, a ona britanska tradicionalno je slana i poslužuje se za doručak uz dodatak slanine, kobasica i ostalih sastojaka ovog tradicionalnog doručka. Možda upravo u tome leži i tajna slanih muffina.  

Sam naziv 'muffin' prvi se put javlja oko 1703. godine, a postoje dvije verzije njegova porijekla. Jedna je od njemačke riječi 'muffen' koja označava 'kolač', a druga kaže da je povezana s francuskom riječi 'moufflet' koja sugerira da je nešto 'meko kao kruh'. A muffini to zasigurno jesu. U početku su se radili od dizanog tijesta, a nakon pečenja u tadašnjem kalupu dodatno su se tostirali kako bi bili hrskavi. Za posebnu sočnost mazali su se maslacem, a kako su otkrili ondašnji znalci, osobito fino su pasali uz kavu.

Izvori kažu kako su prve muffine prodavali sokolari diljem Engleske kao slane zalogaje. S obzirom na to da većina tadašnjih domaćinstava nije imala pećnice, namjera je sasvim jasna. No danas nam se nudi čitav niz mogućnosti. Nakon izuma kalupa za muffine kakve danas poznajemo, njihova je priprema postala super jednostavna i praktična.

Zahvaljujući širokom izboru namirnica, kombinacija je zaista mnogo. Zbog svoje šarolikosti okusa mogu poslužiti kao odlična alternativa uobičajenim obrocima pa ih možete poslužiti kao zgodan ručak ili večeru, ali i kao predjelo ili prilog. Kao zanimljiv vege obrok, poslužite muffine s rajčicom i maslinama. Ljubitelje mac&cheesea oduševite muffin verzijom ovog jela, a one koji vole nešto aromatičnije okuse iznenadite muffinima s gljivama, bosiljkom i mladim lukom.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...