Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

VJEŽBAMO ZAJEDNO

Odaberite idealnu tjelovježbu

Bilo da želite ojačati mišiće, izgubiti koji kilogram ili se jednostavno osjećati bolje, pravilan odabir tjelovježbe u tome će vam pomoći. Nabavite opremu, izađite u prirodu i krenite!

Dobrobiti tjelovježbe već dobro znamo i zato nećemo ponavljati. Ona je dobra za naše zdravlje, držanje, pomaže nam da barem malo poništimo učinke sjedilačkog načina života i još puno toga. No u svoj sili tipova tjelovježbi kako odabrati onu pravu? Za početak odredite što želite postići, a odgovor će doći sam. Povećanje fleksibilnosti, poboljšanje ravnoteže, jačanje mišića ili pak gubitak kilograma, tjelovježba ima odgovor na sve. I upravo prema nekim općim kriterijima dijelimo tipove vježbi – vježbe izdržljivosti (kardio), snage, fleksibilnosti i ravnoteže.

Jedan od najčešćih ciljeva vježbanja je ojačati i istaknuti mišiće. U tome će vam pomoći vježbe snage. Ovaj tip vježbi bazira se na principu otpora pa uključuje utege, bućice, trake za otpor i slično. One izgrađuju mišiće i štite kosti. Također, poboljšavaju omjer mišića i masti. Osim toga, pomažu vam u lakšem obavljanju svakodnevnih aktivnosti poput podizanja i nošenja namirnica, ustajanja, penjanja stepenicama i slično. S obzirom na da se tijelo s vremenom navikne na otpor, postupno pojačavajte razinu otpora kako biste održali postignute rezultate. Za optimalan učinak, vježbe snage trebali biste izvoditi dva do tri puta tjedno s dva do tri seta vježbi koje ćete ponoviti osam do 12 puta. Svakako napravite pauzu od dan, dva između treninga.

Dolaskom ljeta odlučujemo odbaciti onaj kilogram, dva viška nakupljene tijekom zimskih mjeseci. U tome će nam pomoći kardio vježbe koje možemo podijeliti na aerobne i anaerobne. Ovaj tip aktivnosti je zbog svog intenziteta odličan za sagorijevanje kalorija i gubitak kilograma. One nam podižu broj otkucaja srca i disanje, a time i potrošnju energije. Također održavaju naše srce, pluća i krvožilni sustav zdravim. Uključuju sve ono zbog čega često ostanemo bez daha – trčanje, plivanje, plesanje, brzo hodanje, HIIT (high intensity training) i slično. Tjedno biste se kardio vježbama trebali baviti između sat i pol i dva, ovisno o intenzitetu, dok bi jedna sesija trebala trajati oko 10 minuta.

Dugo sjedenje i malo kretanja često rezultiraju manjkom fleksibilnosti. Naravno, ovo može biti i genetski, no redovnim istezanjem to se može promijeniti. Fleksibilni mišići i tetive važni su za sprječavanje ozljeda, bolova u leđima i problema s ravnotežom koji se češće javljaju što smo stariji. Dakle, joga, pilates ili lagano istezanje pojedinih dijelova tijela pomoći će vam u održavanju prijeko potrebne fleksibilnosti. Jer fleksibilniji mišići i tetive lakše postižu svoj puni potencijal, a vi se osjećate bolje. S obzirom na to da ovo nije toliko zahtjevno, istezati se možete svaki dan po desetak minuta.

S godinama nam se uz fleksibilnost također pogoršava i ravnoteža. Pa smo skloni padovima, teturanju ili se jednostavno sveukupnu osjećamo nebalansirano. Osim vježbi za poboljšavanje ravnoteže poput stajanja na jednoj nozi, bočni plank, tai chi, za dobar balans odlične su i vježbe za jačanje donjeg dijela tijela i trbuha.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...