Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

CIKORIJA

Odlična zamjena za kavu

Svi smo se barem jednom u djetinjstvu susreli s bijelom kavom. I pri tom ne mislimo na kavu s mlijekom već kavovinu koju su često pili naši bake i djedovi. A sada je savršen trenutak da i vi otkrijete njezine prednosti.

Cikorija je mala biljka rasprostranjena diljem cijele Europe, a njezine su prednosti od davnina bile poznate. Ipak, kod nas je najpoznatija zbog svoje dvije uloge – one u salati i kao zamjena za kavu. Poznata i pod nazivom radič, vodopija i konjogriz, ova mala biljka bit će vam savršen pomagač u održavanja organizma zdravim i vitalnim.

Kao kavovina poznata je još u 19. stoljeću kada su ju Francuzi počeli uzgajati kao zamjenu za kavu. Naime, bila je puno jeftinija i dostupnija. A i danas ju se može pronaći na policama trgovina, samu ili u kombinaciji s ječmom. Ako se bojite da ova zamjena nimalo ne nalikuje kavi, varate se. Zahvaljujući svojim sastojcima zavarat će i najvećeg kavopiju. I sve to bez kofeina. Stoga, želite li unijeti malu promjenu u svoje dnevne navike, isprobajte kavu od cikorije.

Kava od cikorije, ili kavovina kako ju svi znamo, radi se od korijena ove biljke koji se u jesen vadi, očisti i narezan niže na konac na kojem se suši. Potom se usitnjava i dobili ste dobru alternativu kavi.

Konzumacija cikorije donijet će vam brojne prednosti. Zahvaljujući bogatstvu vitaminima A, B6, C, E, K, cinku, inulinu, cinku, željezu, kalciju, manganu, magneziju, kaliju i folnoj kiselini pomoći će vam u regulaciji probave, smanjit će LDL kolesterol, a time i pojavu srčanih oboljenja. Cikorija je također dobar saveznik kod nesanice, anksioznosti i stresa, pomaže kod mršavljenja i ima protuupalna svojstva.

Ipak, kod njezine uporabe treba biti oprezan. Tako se primjerice konzumacija cikorije ne preporučuje trudnicama jer može izazvati komplikacije u trudnoći. Dojilje bi ju također trebale izbjegavati. S obzirom na to da je ova biljka u uskoj vezi s ambrozijom i nevenom, moguće su alergijske reakcije kod osjetljivih. 

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...