Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

ZDRAVLJE NAJMLAĐIH

Ojačajte im imunitet

U periodu gripa i prehlada najlakše obolijevaju mališani jer njihov imunitet još uvijek nije dovoljno razvijen. Iako liječnici određeni broj prehlada i upala godišnje smatraju normalnim, uz nekoliko savjeta možete im ojačati imunitet i spriječiti česta oboljenja.

Kao i kod odraslih, i kod djece treba s vremena na vrijeme poraditi na jačanju imuniteta. S obzirom na to da je njihov imunitet slabiji, njegovom jačanju biste trebali posvetiti posebnu pažnju. Odgovor na to ima priroda, a vi joj možete pomoći s nekoliko trikova. Jedna od najbitnijih stavki svakako je dovoljno sna. Ovisno o dobi, najmlađima je potrebno između 12 i 14 sati sna. Dovoljno kvalitetnog sna pomaže organizmu da se oporavi i ojača imunitet.

Uz dovoljno sna, djeca bi trebala što više boraviti na svježem zraku. Osim što će na taj način dobiti potrebnu količinu vitamina D potrebnu za reguliranje imunološkog sustava, također će i razviti otpornost na bakterije. A svi znamo koliko je fizička aktivnost važna za cjelokupno zdravlje, stoga se uputite u prirodu i otkrijte zabavne strane jeseni i zime.

Nakon povratka iz prirode, svakako biste trebali oprati ruke. Ovu važnu naviku djeca bi trebala što ranije usvojiti jer se rukama najlakše prenose brojne bakterije. Stoga, nakon svakog dolaska izvana djeca bi trebala oprati ruke. A ono što vam zasigurno ne pada na pamet je četkica za zube. Nju bi nakon što se dijete razboli trebalo baciti. Iako se od istog virusa najčešće ne može oboljeti više puta, virus se može prenositi s četkice na četkicu i tako zaraziti ostale članove obitelji.

Ono što jedemo također utječe na jak imunitet. Med i pčelinji proizvodi, svježe voće i povrće te probiotici itekako su važni za dobru zaštitu od prehlada, upala i gripe. Ove namirnice obiluju važnim vitaminima i mineralima koji pomažu u jačanju organizma i obrani od bolesti. Vitamini C i E te cink i selen itekako će pomoći vašem klincu da se bori protiv prehlade. Osim puno voća i povrća, dijete bi također trebalo jesti što uravnoteženiju prehranu koja uključuje i meso i ribu koji također sadrže vrijedne nutrijente.

Uz prehranu, djetetov imunitet možete ojačati i biljnim preparatima. A jedan od najboljih zasigurno je biljka ehinaceja koja potiče imunološki sustav i ima protuupalno i antivirusno djelovanje. Dolazi u različitim oblicima poput tinkture, tableta i slično pa ju dijete može konzumirati na različite načine. Uz nju, imunitet će ojačati i matična mliječ. Ona potiče regeneraciju stanica u tijelu, a obiluje proteinima, šećerom i različitim vitaminima.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...