Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

FALAFEL

Okruglice koje su osvojile svijet

Jedan od najpoznatijih predstavnika ulične hrane zasigurno je falafel. Obožavaju ga svi, od vegetarijanaca i vegana sve do mesojeda.

Iako njegovo porijeklo nije u potpunosti poznato, danas se smatra nacionalnim jelom Izraela, Palestine i Egipta. No falafel je zapravo vladar cijelog Bliskog istoka. Svoje porijeklo vuče daleko u prošlost, a danas je stekao status jednog od najpopularnijih uličnih jela. 

Njegovo ime dolazi od indijske riječi falāfil, množine riječi filfilkoja znači papar. Kasnije se ime proširilo u svijetu uz različite derivacije imena da bi se konačno došlo do značenja okruglice. Sam naziv falafel može se odnositi i na okruglice i na sendvič.

Priča kaže kako su falafel izmislili egipatski Kopti kojima je bilo zabranjeno jesti meso za određene blagdane. Kako bi doskočili tome, pravili su kuglice od fava graha pod imenom ta'amiya. Tu poslasticu kasnije su preuzeli Židovi koji su umjesto graha koristili slanutak i rođen je falafel. 1950.-ih godina proslavili su ga jemenski Židovi koji su ga počeli posluživati u pecivu. Tijekom ramazana, falafel je često dio iftara, jela koje se jede nakon zalaska sunca.

Zahvaljujući slanutku, falafel obiluje brojnim nutrijentima. Osim što je odličan izvor proteina, također sadrži i vlakna, ugljikohidrate, magnezij, kalcij, željezo, fosfor, bakar, cink, sumpor, vitamine B kompleksa i vitamin C.

A sama priprema nije nimalo komplicirana. Ipak, izbjegnite uobičajenu grešku i umjesto kuhanog slanutka koristite svježi. S obzirom na to da je tvrd, namočite ga preko noći. Nakon što ga procijedite spreman je za pripremu.

Uz slanutak trebat će vam i začini. U onaj tradicionalni idu peršin, korijander, crveni luk, češnjak, kim, limun, kurkuma, sol i papar. Falafel se tradicionalno jede uz pecivo pitu i tahini pastu (od sezma) ili ambu (ljuti umak od kiselog manga). Uz okruglice odlično ide i hummus i salata.

Najveći falafel koji trenutačno drži rekord napravljen je 2012. godine u Jordanu. Težio je gotovo 75 kilograma, a za njegovu pripremu korišteno je više desetaka kilograma slanutka, 2 kilograma svježeg peršina i korijandra, 5 kilograma luka i pekao se u 350 litara biljnog ulja.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...