Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

TOPLA ČOKOLADA

Okusi zimske čarolije

Bez nje ne možemo zamisliti nijedno zimsko druženje s prijateljima, uživanje pod dekicom uz omiljenu knjigu ili pak uživanje u blagdanskom ugođaju. Naravno, govorimo o toploj čokoladi bez koje naprosto ne možemo.

Legenda kaže da su prvu toplu čokoladu pripremile drevne Maye, za koje je poznato da su kakao smatrali hranom bogova. Uzmemo li u obzir njezin neodoljiv okus i osjećaj sreće koji nas obuzme kad ju pijemo, to nije nimalo čudno. Otkrićem Novog svijeta, topla čokolada postaje popularna i diljem Europe. To se nije promijenilo do danas, kad ju obogaćujemo i brojnim aromatičnim dodacima poput cimeta, kokosa, karamela, đumbira, vanilije...

Dobrobiti čokolade, osobito tamne, sve se više ističu i smatra se kako ima ljekovita svojstva. Bogata je antioksidansima, potiče lučenje serotonina, ali ima i čitav niz drugih pozitivnih strana na naš organizam pa se tako sve do 19. stoljeća koristila kao lijek za želučane tegobe.

Bez obzira na to volite li ju gušću ili rjeđu, sa šlagom ili bez, teško da ćete joj odoljeti, osobito u zimskim danima kad nas sve uhvati blagdanski ugođaj. Osnovni recept za toplu čokoladu sastoji se od kakao praha ili čokolade u prahu, vode ili toplog mlijeka i šećera po želji. Naš prijedlog za ultimativnu toplu čokoladu osim navedenih sastojaka uključuje i cimet, svježi đumbir, tamnu i čokoladu za kuhanje te slatko vrhnje. U kipućem mlijeku prvo kratko kuhajte đumbir i cimet, a potom ih izvadite i dodajte čokolade i slatko vrhnje. Kad zakipi, maknite s vatre i to je to.

Čokolada se voli spajati s brojnim dodacima pa svakako isprobajte nešto raznovrsnije verzije tople čokolade. Naranča će se tako odlično sljubiti s čokoladom, dok će vrhunski jesenski napitak dati kombinacije bundeve i čokolade. Čili i menta osobito se vole s čokoladom, čili joj daje onu savršenu dozu pikantnosti, dok joj menta daje notu profinjenosti. Toploj čokoladi možete dodati i karamel, rastopljeni maslac od kikirikija ili liker od maline, a za posebno dobru aromu ubacite malo kokosa.

Domaća mješavina za toplu čokoladu može biti i savršen božićni dar, osobito ako ju upakirate u simpatičnu dekorativnu teglicu. Pomiješajte mlijeko u prahu, kako prah i šećer u prahu, ubacite komadiće čokolade ili čokoladne bombone, marshmallow, razlomljene komadiće ušećerenih štapića, zatvorite staklenku i vaš dar je spreman. Dekorirajte ju mašnicama, lijepom porukom  ili čestitkom i oduševite prijatelje.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...