Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

NA FRANCUSKI NAČIN

Omiljena pita

Klasik francuske kuhinje u trenu je osvojio svijet, a danas quiche Lorraine volimo više nego ikada. Jednostavan za pripremu, sa sastojcima koje gotovo uvijek imamo u kuhinji, savršen je brzi zalogaj.

Iako ga danas smatrano francuskom delicijom, quiche Lorraine zapravo je porijeklom njemačko jelo. Točnije, nastao je u srednjovjekovnom kraljevstvu Lothringen koje je tek kasnije pripojeno Francuskoj i preimenovano u Lorraine. Sam naziv quiche porijeklo vuče od njemačke riječi Kuchenkoja znači 'torta', a zbog oblika quichea jasno je i zašto je dobio ovo ime.

U svom originalnom izdanju quiche se sastojao od jaja i kreme s dimljenom slaninom, a tek kasnije je dodan sir. Dodate li mu i luk, dobit ćete alzaški quiche. Kao i nadjev, i podloga se također s vremenom promijenila. U početku se ona radila od tijesta za kruh, a tek kasnije u igru je ušlo prhko tijesto.

Iz francusko-njemačkog područja quiche se u ostatak Europe raširio nakon Drugog svjetskog rata, a SAD je osvojio 50-ih godina 20. stoljeća. S vremenom se naravno promijenio i nadjev pa tako danas uz onaj originalni imamo i kombinacije s brokulom, porilukom, gljivama, morskim plodovima i brojne druge verzije.

A da bi vam quiche baš uvijek savršeno ispao, donosimo vam nekoliko savjeta. Kako nadjev ne bi potonuo u tijesto, a ono postalo gnjecavo, prvo ispecite tijesto pa potom dodajte nadjev. Tako će tijesto ostati prhko iznutra i hrskavo izvana. Omjer jaja i mlijeka također je važan jer previše jaja može rezultirati lošijom teksturom, odnosno previše jaja dat će gumenast nadjev, a uz premalo nadjev se neće dovoljno stisnuti i ostat će tekuć.

Prije dodavanja povrća u nadjev posušite ga kako ne bi bilo previše vlažno. Previše mokro povrće pustit će vodu i učiniti nadjev previše tekućim. Quiche pecite gotovo pri dnu pećnice jer će tijesto tako dobiti lijepu zlatnu boju i potrebnu hrskavost, a svakako pripazite i na vrijeme pripreme. Recepata za quiche je zaista mnogo, a mi vam nudimo čitav niz inspiracija.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...