Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

VRTOVI HRVATSKE

Oplemenite jelo začinskim biljem

Jela mogu biti ukusna i fino pripremljena, no mnogi će se složiti s izjavom da bez začina nema pravog jela koje zahvaljujući njima ima potpunu priču.

Istina, začini, osobito svježi, daju jelima puni i intenzivniji okus. Osim toga, bojom i izgledom podići će i najjednostavnije jelo. Ali začini imaju i jedan tajni adut – dobri su liječnici, pomažu kod niza bolesti i jačanju imunitet. Tako te male biljčice ne samo da miluju naša nepca i osjet mirisa već daju i mnogo benefita našem organizmu.

Svježe začine dobro je imati kod kuće – na balkonu ili prozoru pa samo dok kuhate otrgnete listić ili grančicu i – ravno u lonac.

Listić bosiljka za salsu, vršak korijandra s krumpirom, listići kadulje za čaj… Sve to odmah i svježe, a zna se da takvo bilje ima intenzivniji okus od sušenog. Prilikom njihovog korištenja osluškujte ukuse i potrebe jer nema pravila: netko voli slatko ili gorko, netko ljuto ili kiselo, netko jači okus, a netko pak blagi.

Kako se začini pravilno doziraju i kombiniraju, kod toga nema čvrstih pravila. Naravno, ne govorimo o velikim količinama, ali o vama ovisi koliko ćete kojeg začina staviti u jelo. Volite li više okus mente u hrani ili možda miris bosiljka, stavit ćete više nego li netko tko taj okus i miris manje voli. 

Začinsko bilje koristimo samo potpuno zdravo i čisto, a na vama je da napravite svoj mali začinski vrt. Živite li u stanu, lončanice sa začinskim biljem smjestite što bliže radnoj površini gdje obično kuhate – mogu ukrašavati kuhinjski prozor, zid ili radnu ploču. Jednostavno ga je uzgajati – potrebno mu je dovoljno svjetlosti i rutinska njega – redovito i ne preobilno zalijevanje, plijevljenje i prihrana gnojivima. 

U SPAR-ovim trgovinama možete kupiti posađene biljke bosiljka, korijandra, mente, ljupčaca i kadulje. Posaditi ih možete u lončanice, najbolje od terakote. Najčešće su u kuhinji kadulja, bosiljak, menta, korijander i ljupčac/vegeta, no volite li neki drugi začin, posadite i njega. 

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...