Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

IZ ŠUME NA TANJURE

Ove jeseni jedite poput – faraona

Gljive su ukusne, prepune vitamina i minerala i daju nam osjećaj ne samo vrhunske hrane već i sitosti. 

Šest su carstava živoga svijeta, a jedno od njih je ono – gljiva.Danas je poznato oko 75 000 vrsta gljiva, ali se misli da ih ima oko milijun i pol jer još nisu sve istražene. Nas zanimaju one jestive koje su oduvijek bile važne čovjeku – fermentacijom gljiva čovjek je odavno radio kruh, pivo i vino. Vrganj, lisičica, bukovače, trubači, ali i shiitake i naravno tartufi prave su delicije. Nekoliko je dobrih razloga zašto trebamo gljive na našim jelovnicima. Pune su kalija, odličan su izvor vitamina D, imaju više bjelančevina od ostalog povrća, bogate su mineralima, sadrže malo kalorija i u njima su dva snažna antioksidansa – glutation i ergotionein.

Čak i onaj „običan“ šampinjon je na vašoj strani. Gljive možete i osušiti i jelima dodati ukus koji će se pamtiti. Uostalom, oduvijek su ljudi vjerovali da gljive imaju posebne moći, a Egipćani i da osiguravaju besmrtnost. Sada gljive nisu samo za nepce faraona već i „običnih“ ljudi, ali su svakako kraljevski zalogaj. 

Svaka vrsta gljiva specifična je po svom sastavu, okusu, teksturi i aromi, možemo ih jesti pirjane, pržene, pečene, u umacima, pitama i nadjevima, a juha od gljiva praznik je za nepce. 

Niste li stručnjak, radije ih kupite. One prave domaće potražite s potpisom Vrtovi Hrvatske i budite sigurni da su pomno birane. Branje gljiva je zabavno, ali treba znati koje su jestive, a koje nisu.  

Važno je i kako ćete ih čuvati do pripreme jela. Gljive nemojte ostaviti u plastičnoj vrećici ili posudi već ih premjestite u papirnatu vrećicu – red gljiva složite u vodoravno postavljenu vrećicu, prekrijte ih papirnatim ručnikom pa dalje slažite redove. Prije nego što vrećicu spremite u hladnjak, vrh zamotajte i učvrstite selotejpom ili kvačicom – tako spremljene gljive mogu stajati i do dva tjedna. Papirnata će vrećica, naime, upiti višak vlage.

Važno – gljive nikada ne namačite u vodi. Ako imaju po sebi zemlje, obrišite ih suhom ili vlažnom krpicom pa dobro posušite papirnatim ručnikom. 

Gljive nemojte presoliti, a najbolje ih je soliti pred kraj kuhanja. Gljive vole visoku temperaturu pa imajte i to na umu – uvijek zagrijte tavu ili lonac prije nego što pečete, odnosno kuhate te male šumske čarobne plodove.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...