Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

TAJNE ZA SAVRŠEN OKUS DJETINJSTVA

Palačinke koje ćete pripremati s lakoćom

Poznati desert uvijek nas svojim mirisima vraća u djetinjstvo, a okusom na gastronomske čarolije naših majki i baka. Iako su nam ih one pripremale 'od oka', postoje mali trikovi kojima ćete uvijek dobiti savršene palačinke.

Neki će tvrditi da ne postoji tajna i da ćete savršene palačinke dobiti praksom, neki će pak reći kako je ključ u staroj istrošenoj tavi. No istina je da postoje koraci koji, ako ih se držite, garantiraju uspješne palačinke. Čak i onu prvu koju smo najčešće pojeli 's nogu' jer nije bila savršenog oblika i idealno ispečena. 

Jaja

Pripremu smjese započnite s jajima, na 250 do 300 grama brašna stavite dva jaja srednje veličine. Stavite li ih više, riskirate da vam palačinke budu žilave.

Brašno

Iako je uobičajeno koristiti isključivo glatko brašno, ako smjesu pripremate mikserom, slobodno uključite i oštro. U omjeru 50 : 50 oštro će brašno vašim palačinkama podariti prhkost i pomoći da se i s manjom količinom ulja ne zalijepe.

Arome i začini

Važnu ulogu imaju i dodaci koje stavljate u smjesu. Previše šećera će utjecati na karameliziranje smjese prilikom pečenja i na taj način zalijepiti palačinku za tavu. Dodate li u smjesu malo ruma, osigurat ćete si palačinke koje nisu upile previše ulja, a ribana limunova korica će im dati na svježini.

Tekući sastojci

No jedan od ključnih sastojaka za uvijek savršene palačinke je mineralna gazirana voda. Iako je se većina nas rijetko sjeti, ona će, uz mlijeko, biti ključni sastojak za tanke, mekane i uvijek pahuljaste palačinke. Njezini će mjehurići djelovati poput sode bikarbone u klasičnim tijestima i podariti smjesi prozračnost.

Postupak pripreme

Sama tehnika pripreme smjese možda i nije toliko ključna u cijelom procesu, ali će se većina starijih i iskusnijih kuhara složiti kako je ručno miješanje pjenjačom najbolje. Oni će naime tvrditi kako će mikser nepotrebno u smjesu umutiti zrak, a da će se pjenjačom smjesa idealno sjediniti. Bilo kako bilo, u jednome će se većina složiti, a to je da smjesa prije pečenja mora odstajati barem sat vremena u hladnjaku. Tako ćete dopustiti smjesi da malo odleži i da se svi sastojci sljube te da brašno upije sve tekuće sastojke. Tada ćete sa sigurnošću znati je li vaša smjesa pregusta i treba li joj dodati još mlijeka ili mineralne vode. 

Pečenje

Naposljetku dolazi red na samo pečenje. Najbolje bi bilo palačinke pripremati na teflonskoj tavi jer će vam u tom slučaju biti potrebna manja količina ulja. Također, uvijek prije početka pečenja dobro zagrijte tavu jer je dovoljna temperatura najvažnija karika u lancu do savršenih palačinki. 

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...