Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

U POČETKU BIJAŠE…

Plavi krumpir

Plavi krumpir prvi je krumpir poznat svijetu. Na neko vrijeme je bio pao u zaborav, ali sada opet budi interes uzgajivača, kuhara i gurmana, a pronaći ćete ga na SPAR-ovim policama pod brendom Vrtovi Hrvatske.

Nekada glavna namirnica Indijanaca, Inka i Maya, plavi krumpir zapravo je najzdravija sorta krumpira. S obzirom na to da daje manje uroda nego običan krumpir, na neki je način pao u njegovu sjenu, ali sada ga nutritivne vrijednosti vraćaju u prvi plan. Plavi krumpir ima manje škroba zbog čega je laganiji za probavu, obiluje bjelančevinama i vitaminima.

U Peruu je od davnina jedno od omiljenih jela, a za plavu boju zaslužan je pigment antocijan iz skupine flavonoida. Riječ je o snažnom antioksidansu. Kako se najveća koncentracija antioksidansa nalazi upravo u kori krumpira, prilikom pripreme bilo bi dobro samo ga temeljito oprati, a ne guliti.  Gomolji ove starinske sorte malo su izduženog oblika, a krumpir se sam po sebi dobro pohranjuje zbog guste kore. Plavi se krumpir sadi kao i klasičan krumpir na proljeće. Bere se mlad, dakle krajem kolovoza. Može se pripremati kao i običan krumpir, odnosno može se peći, pržiti i kuhati. Okusom je sličan krumpiru na kakav smo svi navikli, možda je malo više suh i možete okusiti lagane orašaste note. Izvrsno se slaže s češnjakom, začinskim biljem, artičokama, sirevima…

Vrijeme je da ovo egzotično povrće poslužite i u svom domu. Onaj pravi domaći potražite ekskluzivno na policama SPAR-a s potpisom Vrtova Hrvatske. Njegova plavičasta boja svako jelo čini vizualno vrlo atraktivnim i zanimljivim, tako da će i pomfrit i salata od krumpira biti pravi hit za sve ukućane. Predlažemo da ih za početkom iznenadite čipsom koji ne zahtijeva veliku pripremu. Sve što ćete trebati učiniti jest plavi krumpir dobro oprati, narezati na tanke ploške, odnosno kolutiće, osušiti ih i baciti u vruću masnoću. Hrskavost, egzotičan izgled i sam okus izmamit će samo pohvale. Pokušajte! 

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...