Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

GASTRO PRIČA

Polumjeseci za prste polizati

Savršene za druženja, ali i kad vam se jede nešto brzo i fino. Empanade su pravi mali zalogaji sreće.

Punjeni paketići tijesta u obliku polumjeseca koji se mogu jesti kao predjelo, ručak ili snack započeli su svoju slavnu priču u Španjolskoj i brzo osvojili kuhinje diljem svijeta. Moglo bi se reći da popularne empanade danas možda najviše favoriziraju Argentinci koji su se pokazali posebno kreativnima u doradi i usavršavanju recepta, odnosno osmišljavanja novih varijacija tradicionalnog recepta koji se pokazao vrlo omiljenim u društvu pravih gurmana. 

U početku su empanade bili punjene nadjevima od morskih plodova, a danas je toliko varijacija na temu da je teško nabrojati sve jer je svaka zemlja na neki način odlučila dati svoj kreativni doprinos u pogledu sastava. Mljeveno meso, piletina, šunka i sir, povrće, pa čak i voće… Bogati nadjevi obavijeni hrskavim tijestom zaslužili su elitni status u svijetu gastronomije, a preporučuje ih se konzumirati uz umake, vrhnja ili salate. Primjerice, u Portugalu vole koristiti tunu, sardine i bakalar uz umak od rajčice. 

Koliko su empanade prilagodljive i svestrane govori i činjenica da se neke peku u pećnici, a druge prže u dubokoj masnoći. Tijesto također može varirati ovisno o vrsti brašna koje se želi koristiti, a recept se vrlo lako može prilagoditi i svima onima koji prakticiraju vegansku ili bezglutensku prehranu. Slasni jastučići ubrajaju se u brza jela i svoja raznolika izdanja najčešće nude u uličnim lokalima i štandovima jer su se izvrsno uklopili u koncept ulične hrane. 

Jednostavna priprema koja za rezultat nudi pravo bogatstvo okusa u hrskavom paketiću ne većem od veličine dlana pobudila je maštu mnogih chefova, a vjerujemo da će inspirirati i vas. Nekad se smatralo da se tajna savršenih empanada krije u tehnici pripreme, odnosno punjenja tijesta. Obično bi se u jednoj ruci držao razvaljani komadić tijesta, a drugom rukom bi se dodavalo punjenje i oblikovali bi se rubovi od tijesta. No ako niste ljubitelj tradicije i skloni ste korištenju modernih kućanskih aparata, danas u vlastitom domu možete empanade pripremiti još brže i jednostavnije uz pomoć stroja za punjenje i oblikovanje ovih ukusnih zalogaja.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...