Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

U ljetnim mjesecima

Povrće koje uspješno zamjenjuje meso

Ljeti vrućina, drugačiji tempo života i neka ležernost u zraku često naše gastro potrebe usmjeravaju u smjeru izbora laganijih obroka i namirnica. Obilnu i zasitnu hranu ostavljamo za hladne dane, a ljeti težimo raznovrsnim povrtnim kombinacijama. 

Meso uglavnom konzumiramo zbog bjelančevina koje su potrebne našem organizmu. Bez njih je dobro zdravlje i vitalnost teško održavati na stabilnoj razini. Ako se vam ljeti ne jede meso ili vam je takav obrok težak za probavu možete ga zamijeniti povrtnim varijacijama. Osim mesa, aminokiseline potrebne našem organizmu sadrže i različite vrste povrća.

Broj jedan za zamjenu mesa su grah i druge mahunarke. Zimi ih kuhamo kao varivo, a ljeti je optimalan izbor grah na salatu sa sezonskim povrćem. I takva na prvi pogled dugo probavljiva namirnica bit će kompleksan i balansiran obrok u kombinaciji s povrćem bogatim vitaminima i mineralima te vlaknima.

Žitarice i pseudožitarice su druga skupina namirnica koja je omiljena vegetarijancima, ali i svima koji u ljetnim mjesecima traže zamjenu za meso. Jela od raži, ječma, kukuruza, heljde, prosa, kvinoje i pšenice mogu biti lagane ljetne juhe, prilozi, miješane salate ili posve samostalna jela.

Orašasti plodovi poput sjemenki bundeve, suncokreta, badema, sezama, lješnjaka i oraha bogatstvom zdravih masti i velikim sadržajem bjelančevina kompenziraju potrebu organizma za aminokiselinama životinjskog podrijetla.

Tofu je namirnica koja može poslužiti kao vrlo efikasna zamjena mesnim jelima. Dovoljan broj bjelančevina ove namirnice osigurava soja od koje je napravljen.

Kratkotrajna sezonska zamjena uobičajenih mesnih jela tijekom ljeta osim osjetne raznolikosti drugih prehrambenih namirnica, donijet će vam i svojevrsnu detoksikaciju organizma. Konzumacija različitog povrća bogatog vitaminima, mineralima i vlaknima uz potrebne bjelančevine dodatno će popuniti zalihe vašeg organizma i pripremiti imunitet za nadolazeće hladne zimske dane.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...