Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

ČARI GRILLA

Povrće u glavnoj ulozi

Iako nam se na roštilju najčešće nalazi meso, i grillano povrće itekako može biti savršena delicija. Pogotovo kad dolazi s potpisom Vrtova Hrvatske.

Sezona roštilja u punoj je snazi pa zašto ovog puta povrću ne biste dali glavnu ulogu. Uvriježeno kao prilog, grillano povrće dobro se snalazi i u glavnoj ulozi. No prije nego što se upustite u ovu gastro avanturu, važno je uzeti u obzir nekoliko stvari. Najvažnije je da odaberete svježe sezonsko povrće jer će ono biti prepuno okusa, a upravo takvo čeka vas pod brendom Vrtovi Hrvatske. Proizvodi domaćih OPG-ova osigurat će vam svu punoću okusa i užitak grillanja.

Ne moramo napominjati da je pravilo broj jedan svakog roštiljanja čist roštilj. Kod grillanja povrća ovo je osobito važno jer je ono nježnije teksture pa lakše upija ostale arome. Zato je važno da vaše rešetke budu besprijekorno čiste. Možete ih i lagano nauljiti kako se povrće ne bi lijepilo.

Pri grillanju povrća mogu vam dobro doći i razni pomagači. Mini rajčice, gljive, šparoge i ostalo manje povrće može propasti kroz rešetke. Zato će vam dobro doći košara za grill poput one iz SPAR košare za povrće Barbecue ili štapići za ražnjiće. Jednostavnu podlogu možete načiniti i od aluminijske folije. U foliji također možete grillati i cijele krumpire, tikvice ili patlidžane.

Tikvice, patlidžani, paprikei ostalo veće povrće često su na našim grill menijima. Da bi ispali što bolje, narežite ih na ploške jednake veličine kako bi se ravnomjerno ispekli i dobili onu divnu aromu roštilja koju obožavamo. Osim standardnih klasika, isprobajte i neke nove poput radiča, mladog luka, kupusa i kukuruza. Prije pripreme nemojte ih zaboraviti začiniti. Domaće povrće prepuno je okusa pa će sol i papar biti sasvim dovoljni, ali za još bolju aromu isprobajte razne marinade. Za najbolji dojam bit će dovoljno tek pola sata mariniranja, a okusi će osvojiti baš sve. Svakako ih kombinirajte s umacima za kompletnu rapsodiju okusa.

Da bi povrće ispalo bolje, pazite o duljini grillanja. Šparoge će tako biti gotove za 10-ak minuta, a prije ih lagano nauljite. Kupus nije toliko uobičajeno povrće na grillu, ali mi vam garantiramo da jednom kad ga isprobate zaljubit ćete se. Dovoljno je narezati ga na kriške, listove učvrstite štapićem i pecite 10 do 15 minuta. Patlidžan nam je već dobro poznata delicija, no nije na odmet ponoviti. S njim je potreban oprez jer vrlo lako može postati gorak, prepečen ili spužvast ako je nedovoljno pečen. Sve to izbjeći ćete ako ga prije grillanja namočite u slanu vodu.

Krumpirisu također jako fini s roštilja, a možete ih pripremati ili cijele (umotajte ih prije u foliju) ili narezane na kriške položene na aluminijsku foliju ili u košari za roštilj. Osobito omiljene su rajčice s roštilja, koje grillanjem dobivaju posebno slatku aromu.

Grillani kukuruz s tajlandskim maslacem

Krumpir s kavijarom

Grillane paprike s češnjakom

 

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...