Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

KORABA

Prepuna zdravlja

Nezaobilazan dio juha ima čitav niz skrivenih lica. Bogata raznim nutrijentima, koraba je savršena čuvarica zdravlja.

Dvogodišnja biljka iz porodice kupusnjača zbog specifičnog okusa najčešće se nalazi u juhama. No njezine mogućnosti tu ne staju. Koraba je jestiva cijela, no najčešće se za jelo koristi samo korijen. S obzirom na to da je bogata brojnim nutrijentima koji su prisutni i u svježem i pečenom i pirjanom obliku, ova je namirnica idealna za maštovito pripremanje na razne načine. 

Sadrži brojne vitamine i minerale među kojima se ističu vitamini C (savršen za zimu) koji je najiskoristiviji u svježoj korabi, B, E i folna kiselina, dok je lišće je bogato vitaminom A, minerali magnezij, kalij, željezo, fosfor, mangan i bakar. Također sadrži vrijedne fitonutrijente poput izotiocijanata, indola i sulforafana kojima se pripisuju različita dobrotvorna djelovanja na naš organizam. Bogata je i vlaknima pa je odličan saveznik zdrave probave, a također pomaže i u regulaciji šećera u krvi. Kalorijski je siromašna, 100 grama sadrži tek 27 kcal pa je idealna za one koji paze na prehranu.

Kad kupujete korabu, obratite pozornost na njezin izgled. Glavica mora biti srednje veličine, a kora napeta i sjajna, svijetlozelene boje. Listovi bi trebali biti svježi i zeleni. Poželjno ju je konzumirati što prije jer će inače izgubiti vrijedne sastojke.

Iako se najčešće nalazi u juhama, to je samo dio njezinih mogućnosti. Uz korijen, za juhu iskoristite i njezino lišće koje će dati zaista poseban okus. Korijen pak možete iskoristiti u raznim varivima, ali i svježeg u salatama ili kao hrskavi zalogaj uz, primjerice, hummus. Također ga možete konzumirati i s brojnim drugim umacima ili začinjenog octom. Lišće osim u juhi možete koristiti i na druge načine, a priprema se slično kao špinat.

Kombinirajte ju s voćem, mesom, sirom, ribom s kojima će se odlično sljubiti. S obzirom na to da ima neutralan okus, idealna je za spajanje s raznim namirnicama. Nedostaje li vam inspiracije, mi vam predlažemo salatu od korabe, rikole i koprapečenu piletinu s povrćemili krem juhu od povrća s cheddar sirom

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...