Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

SODA BIKARBONA

Prva pomoć kod želučanih tegoba

Iako ju najčešće koristimo u pripremi hrane, soda bikarbona ima i druge dobrobiti. Naravno, moramo paziti na to koju vrstu sode koristimo. 

Znanstveni naziv joj je natrijev hidrogenkarbonat, a domaći kuhinjska soda. Najčešće se koristi za dizanje tijesta, ali ima mnogo širu primjenu u domaćinstvu. 

Moć sode krije se iza slova pH, od latinskog potentia hydrogenii – snaga vodika. Vrijednost pH je broj koji služi kao mjera kiselosti (aciditeta), odnosno lužnatosti (alkaliteta) otopina. Maksimalna je kiselost označena s 0, a maksimalna lužnatost s 14. Višak kiselosti u krvi štetan je za ukupno zdravlje organizma. Bikarbonat suzbija CO₂ i druge kisele nusproizvode hranjenja i disanja, održavajući neutralnu vrijednost pH.

Najbitnije je razlikovati medicinsku sodu bikarbonu od domaće kuhinjske sode. Kod konzumacije za uravnoteženje pH i smanjenja kiselosti krvi moramo koristiti medicinsku sodu koju kupujemo u ljekarni.

Kod konzumiranja sode bikarbone bitno je da se uzima u razmaku od najmanje 2 sata od uzimanja lijekova jer može poremetiti njihovo djelovanje.

Medicinska ili čista soda bikarbona već se stoljećima koristi kod želučanih tegoba i poteškoća s probavom. Najveći razlog zašto se toliko koristi je upravo taj što soda bikarbona neutralizira pretjeranu kiselinu u želucu, posebice kod nezdrave i brze hrane.

Ipak, kao i drugi lijekovi narodne medicine, soda bikarbona u velikim dozama može uzrokovati negativne posljedice. Prije konzumiranja obavezno napravite mali test s malom količinom sode jer ne odgovara ili treba svakom organizmu.

Pretjerano alkaliziranje organizma također nije poželjno, stoga se terapija sodom provodi samo 2 tjedna u kontinuitetu. Nakon terapije potrebno je napraviti pauzu od mjesec dana ili čak više. Preporučuje se konzumacija 1 žlice dnevno. Svakako se konzultirajte s liječnikom i ne provodite terapiju na svoju ruku.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...