Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

Sušimo voće na zraku

Riznica zdravlja očuvana suncem

Ljeto nudi nam bogat izbor svježeg voća i povrća. Ali za one koji misle unaprijed i vole se pripremiti za hladne dane – sušenje namirnica jedna je od najstarijih i najsigurnijih metoda konzerviranja povrća, voća i začinskog bilja. Ova metoda aktualna je i danas.

Sušenje u odnosu na druge načine dugotrajnog čuvanja namirnica ima cijeli niz prednosti jer ne zahtijeva poseban način obrade i puno posuđa. Sušenje na suncu i zraku odvija se u prirodnim uvjetima isparavanjem vode iz voća i povrća. Kako bi se proces sušenja intenzivno odvijao trebati osigurati stalno prozračivanje prostorija u kojima sušite hranu.

Začinsko bilje prije sušenja treba oprati, usitniti i izravnati na pripremljenoj podlozi. Kako ne biste izgubili sitnije komadiće, odozgora ih pokrijte prozirnim materijalom, najbolje gazom. U prirodnim uvjetima dobro uspijeva sušenje zelenih listova peršina, celera, komorača i špinata.

Mrkvu možete sušiti ako ju prethodno ogulite, narežete na štapiće ili kolutiće koje blanširate u slanoj vodi 1 – 2 minute. Ljutu papriku sušite cijelu na pladnju ili obješenu na konac. Slatku papriku prije sušenja treba očistiti od peteljke i sjemenki i narezati na komadiće veličine do 2 cm.

Za sušenje rajčica, optimalne su mesnate sorte tipa šljivar. Narežite ih na polovice ili četvrtine i rezom okrenite prema gore kako ne bi iscurio sok. Rajčice se suše na suncu 7 do 10 dana i osušene su izvrstan izvor likopena te su nezamjenjive u mediteranskim umacima. Također možete sušiti i zeleni grašak koji, isto kao i mrkvu, treba prethodno blanširati.

Za sušenje luka bolje je birati ljutkastije sorte. Oguljene i oprane glavice luka režu se na kolute. Kako biste posušili češnjak, režnjeve trebate oguliti i svaki posebno poslagati na pripremljenu podlogu. Češnjak se suši do hrskavog stanja, kako bi se kasnije mogao samljeti u prah. Čips od sušenih jabuka vrlo je zdrava grickalica koju možete napraviti i sami. Za to vam samo trebaju jabuke s čvrstom bijelom sredinom. Jabuke narezane na kolutiće suše se na zraku do 4 dana uz svakodnevno preokretanje ploški.

Za sušenje kruški birajte slatke i sočne vrste koje sazrijevaju u rano ljeto. Trpke i grube zimske sorte daju sušeno voće niske kvalitete. Šljiva je namirnica koja vrlo dobro podnosi sušenje. Mesnati krupni plodovi mogu se sušiti u polovicama, a sitni cijeli s košticom.

Sušene namirnice prije spremanja svakako treba pregledati, kako biste uklonili nedovoljno posušene. Takve namirnice čuvajte u suhim prostorijama u kutijama obloženima papirom. 

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...