Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

ČAJ

Šalica tekuće sreće

Omiljeni grijač u zimskim danima dolazi u tisućama aroma i izdanja. Mi vam otkrivamo sve njegove tajne.

Ne možeš kupiti sreću, ali možeš kupiti čaj, uz koji se može razgovarati o sretnim i veselim stvarima. To su samo dvije od tisuća izreka o čaju, koji je postao ne samo član svake obitelji već i omiljeni ritual. Jer čaj, taj napitak koji ljudi od pamtivijeka koriste, mnogo je više od šalice vruće vode u kojoj je otopljeno lišće ili suho voće. Čaj je i lijek, zagrijat će vas, rashladiti, smiriti, razveseliti… 

Četiri su osnovne vrste čaja – crni, zeleni, bijeli i oolong, ali svi dolaze od jedne biljke, Camellia sinensis, a razlika je u načinu tretiranja lišća. Poznat je i rooibos koji se radi od južnoafričkog grma, a tu su naravno i razne biljke koje su nam dobro poznate kao čajevi: kamilica, šipak, kadulja, menta, sušeno voće, lišće, na primjer, kupine ili maline – u Koreji i Kini omiljen je i čaj od krizanteme. Postoji i sherpa čaj, posebna vrsta koja se kuha na visinama na niskoj temperaturi i to je ili oolong ili Darjeeling.

Napitak bez kojeg je nemoguće zamisliti hladne dane, barem kod nas, nastao je sasvim slučajno. Legenda kaže kako je kineskom caru Shen Nungu 2737 pr. Kr. upao listić čaja u zdjelicu vruće vode. Prvo je čaj bio ljekovit napitak i trebalo je proći skoro 3000 godina da postane i omiljeni napitak za bilo koje doba dana i bilo koje godišnje doba. Zato danas u čaj osim meda, limuna i mlijeka idu i vanilija, začini poput đumbira, klinčića i kardamoma. Iz Kine je čaj osvojio Japan gdje je ritual njegove pripreme i ispijanja prava čarolija, potom Veliku Britaniju u kojoj se on ispija uvijek u pet sati poslijepodne i Nizozemsku.

Pravilna priprema čaja uključuje proključalu vodu koja treba odstajati pet minuta. Kad temperatura padne na oko 90 °C, u čajnik koji ste zagrijali s malo vruće vode tek tada stavite listiće čaja pa prelijte vodom. Čajnik poklopite i ostavite da odstoji od tri do pet minuta.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...