Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

ZAČINSKO BILJE

Savršen završni dodir jelima

Svježe začinsko bilje jelima daje posebnu aromu, obogaćujući njihov okus i čineći ga još boljim. U SPAR-u pronađite domaće začinsko bilje s potpisom Vrtovi Hrvatske.

Ono razbija monotoniju svakodnevnih jela, a u naše domove unosi posebne opojne mirise. Začinsko bilje oplemenjuje baš svako jelo i daje mu onu posebnu aromu koja razbuđuje nepca. I iako smo naviknuli koristiti sušene začine, prednost ovog puta dajemo svježima. Intenzivna aroma koju će ono pružiti svako će jelo podići na sasvim novu razinu. Šalše, rižota, juhe, variva, baš svako jelo će postati još bolje uz pokoji listić svježeg začina.

Kombinacije i doziranja, uz malo prakse lako ćete svladati. Važno je da ono bude zdravo i čisto, a svakako je poželjno da su vam nadohvat ruke. A priznajmo, prozorski okvir ukrašen lijepim teglicama iz kojih se šire opojne arome začina poseban je prizor. Njihov uzgoj također nije nimalo kompliciran. Potrebno im je dovoljno svjetla, redovno, ne previše obilno zalijevanje i poneka prihrana. U SPAR-u možete pronaći najkvalitetnije domaće začinsko bilje s potpisom Vrtovi Hrvatske koje će vašim jelima osigurati baš poseban završni dodir. A koje začinsko bilje bi se svakako trebalo naći na vašoj prozorskoj dasci, saznajte u nastavku.

BOSILJAK

Možemo slobodno reći, gotovo kralj među začinima. Postoji nekoliko vrsta ovog začina, a ovisno o njoj, ima i različitu aromu. Tako je sredozemni bosiljak intenzivno biljnog, blago slatkog okusa nalik papru, a njegova aroma podsjeća na onu klinčića. Tajlandski je pak okusom sličan anisu, također postoje i vrste s pikantnim okusom i citrusnim mirisom. Bosiljak se odlično uklapa u razna jela, pa ga tako možete dodati u salate, juhe, umake, jela od povrća i mesa, a možda najpoznatiji dodatak tjesteninama svakako je pesto. Tajlandski bosiljak sjajno će nadopuniti azijska jela.

KORIJANDAR

Sve je češći dodatak naših jela, a njegove sjemenke imaju blago ljut, sladak, orašast i snažan okus koji podsjeća na koru naranče i cimet. Za razliku od njih, lišće ima svjež, ljutkast okus s blagom limunastom notom. Nezaobilazan je u azijskim, afričkim i srednjoameričkim jelima poput woka, tortilja i slično. U kuhanu rižu primjerice možete dodati nekoliko listova korijandra ili sazrelo sjeme i dobit ćete sasvim novo jelo. Dodati ga možete i u juhe, kruh, jela od jaja,ribe ili govedine.

MENTA

Karakterističnog osvježavajućeg i pomalo ljutkastog mirisa i okusa, menta će vas osvojiti na prvu. Njezino eterično ulje obvezan je dodatak kozmetičkih preparata, ali ipak ju više volimo u prehrani. Odlično se uklapa i u slanai u slatka jela pa će biti fini dodatak jelima od povrća, osobito onima od grahorica, mladom krumpiru, zelenom grašku, ribi, ali i voćnim salatama. Koristi se i kao čaj, ljeti ju obožavamo u mojitu, a dobra je kombinacija s bosiljkom, cimetom i limunovom koricom. 

KADULJA

Još od srednjeg vijeka ju se cijeni kao začinsku i ljekovitu biljku. Ovisno o vrsti, ima vrlo pikantan, aromatičan, gorkast i oštar okus. Prepržite li njezine listiće na maslacu, dobit ćete ukusan preljev za tjesteninu ili posip za pizzu, a možete ju i umjesto origanom posipati usitnjenim listićima kadulje. Njezin intenzivan okus odlično nadopunjuje jela od teletine, divljači, janjetine, svinjetine i peradi. Ukusan je dodatak i omletima, ribljim jelima, aromatičnom maslacu i brojnim drugima.

LJUPČAC/VEGETA

Njegov aromatičan miris podsjeća na celer, a okus mu je oštar i blago gorak. S obzirom na to da pripada skupini intenzivnijih začina, kod doziranja budite oprezni kako ne bi preuzeo jelo. Često se uzgaja u vrtovima, a zbog prepoznatljivog okusa poznat je i kao vegeta. Može se koristiti umjesto začinskih umaka jer jelima daje osvježavajuću pikantnu aromu. Nadopunit će okus goveđe juhe, kao i one od graha te raznim umacima za pečenja. Ljupčac možete dodati u bilo koje jelo u koje biste inače dodali mješavinu začina, a osobito paše uz razne sireve i salate.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...