Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

RIBIZI

Savršene bobice

Ribizi su, kažu, voće koje zahtijeva malo, a daje zdravlju toliko puno.  Gotovo je oduvijek u okućnicama, a iako ima velike nutritivne vrijednosti i mnoge blagodati, kao da je bio desetljećima zanemarivan. 

Zato sada na pozornicu dolazi ribiz. Prepun vitamina C, uvijek je dobrodošao, zar ne? Jedan grm koji će poživjeti i 20 godina daje do 4 kg ukusnih bobica. A osim crvenih, postoje i crni i bijeli ribizi. U 100 grama je 56 kalorija, a ne sadrži ni masnoće ni kolesterol. Ribizi se uglavnom proizvode na području Europe i Azije jer im pogoduje umjerena klima, nije osjetljiv na niske temperature, a mogu podnijeti temperaturu i od -5 °C.

Ribiz je bogat i brojnim nutrijentima poput fosfora, željeza, kalija i kalcija. Također sadrži i citričnu i tartaričnu, gama-linolensku I jabučnu kiselinu te protide. Bogat je vitaminima skupine B, A, C, K i antioksidansima.

RIBIZ NE TRAŽI MNOGO

Ova bobica koja nam daje toliko toga, ne traži mnogo njege – treba je prihraniti, plijeviti oko grma i zalijevati. Grm će vas nagraditi plodovima u lipnju i srpnju kad je 90 % bobica zrelo.

RIBIZ KAO SLADOLED

Sladoled? Može, i to od ribiza. Treba vam samo pola sata za osvježavajući desert kojem nitko neće odoljeti. Nakon što ribiz očistite od peteljki, operete i malo posušite, stavite ih u lonac i kuhajte dok ne puknu. Pasirajte ih, dodajte šećer, promiješajte i kad se ohladi, umiješajte u smjesu slatko vrhnje koje ste istukli u šlag. 

Tu je i klasik – domaći sirup od ribiza za razrjeđivanje ili kao dodatak palačinkama, kolačima i sladoledu. Vino od ribiza radilo se nekada u svakom kućanstvu, pa zašto ne biste probali i vi? Naravno, njegovih je mogućnosti puno, puno više.

RIBIZ KAO DESERT

Naravno, džem od ribiza savršen je dodatak smočnicama. Pita od ribiza, tartovi, cheesecake samo su neki od deserta koji će vas oduševiti. Svakako vrijedi isprobati i neobičnu juhu od voća koja će u toplim danima ponuditi odlično osvježenje.

Ali zašto ne bi slano jelo začinili ribizom. Losos koji je sam po sebi slana riba bit će idealna pašteta koja savršenija dodate li joj ribize. Junetina začinjena mladim lukom i ribizom sjajna su kombinacija jer ova crvena bobica daje notu kiselosti koja upotpunjuje gastro užitak. Ista je priča i s janjetinom.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...