Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

Trend gastronomije

Savršeno pečeno meso odredit će termometar

Stupanj ispečenosti mesa većina nas određuje odoka. Nakon određenog vremena i vizualno možemo zaključiti da je komad mesa dovoljno pečen. Ali koliko puta oko i intuicija znaju prevariti. Preciznije određivanje kraja pripreme jela osigurat će mjerenje temperature termometrom.

Termometar za provjeru pečenja nije samo modni detalj modernog kuhanja, nego i vrlo koristan pomagač. Uz njegovu pomoć budite sigurni da će meso koje ste pripremili za goste ili svečane prilike biti savršeno pečeno, zdravo i sočno.

Nove tehnike pripreme hrane usmjerene na očuvanje prirodnih vrijednosti namirnica te postizanje izvrsnog okusa obroka vrlo često koriste pomoć upravo termometra za kuhanje. Određenim temperaturama na kojima se jela kuhaju ili peku postiže se optimalan balans izvornosti okusa i iznimne mekoće.

Provjeravanje temperature unutar namirnice dat će realan prikaz kompletnosti pripremljenog jela. Vizualna promjena vanjskog sloja mesa i stvaranje korice nije nužno znak da je meso iznutra dovoljno pečeno.

Za provjeravanje temperature pripremljenih namirnica najčešće se mogu naći analogni ili digitalni termometri. Za mjerenje temperature peradi postoje termometri koje se zapiknu u meso početkom pečenja i iskoče kada je ono dovoljno pečeno. 

Kod mjerenja temperature mesa termometar trebate zabosti što dublje, ali izbjegavajte područje blizu kosti jer ona snažno provodi toplinu pa nećete dobiti realističan prikaz unutarnje temperature mesa.

Prilikom kupnje termometra obratite pažnju na svojstva ovog pomagača. Prva i najbitnija stavka je točnost mjerenja podataka, slijedi ju brzina mjerenja i široki dijapazon temperaturnih razlika koje može identificirati. Dobro označene tipke i osvijetljeni ekran svakako će biti od koristi ako nemate dovoljno svijetao prostor za provjeru temperature pečenja.

Kada se koristite termometrom za pečenje mesa, trebate znati koje temperature odgovaraju kojem stupnju pripremljenosti jela. Za crveno meso kao što su teletina, junetina, govedina i janjetina slabo pečeno (rare) je savršena temperatura je između 49 i 51 stupnja Celzijevog, srednje pečeno (medium rare) je na temperaturi od 55 do 63 stupnja, a well done pečeni odresci su preko 71 stupnja Celzijevog.  Za idealno ispečenu perad je najbolja temperatura 74 stupnja. 

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...