Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

KAROTENI

Skriveni čuvari zdravlja i ljepote

Skupina su prirodnih žutih, narančastih i crvenih pigmenata kojima obiluje tamnozeleno lisnato i žutonarančasto voće i povrće. Poznato ih je čak preko 700, ali za nas se kao najznačajniji ističe beta karoten, koji se konzumacijom u jetri pretvara u vitamin A.

Danas više nego ikad moramo dobro paziti svoje zdravlje, raditi na poboljšanju imuniteta i pripremati organizam na sve izazove vanjskog svijeta koji su se posljednjih mjeseci itekako promijenili te boravkom u zatvorenom postali još teže ostvariv cilj. A jedino što nam može u tome pomoći su tjelovježba i pravilna prehrana koja zahtijeva da u naše tijelo unosimo sve skupine namirnica i sve vitamine i minerale koji su neophodni za normalnu funkciju organizma, a jedna od tih skupina su i već spomenuti karoteni.

Mrkva, batat, kelj, zelena salata, marelice, mango, crvena paprika, špinat samo su neke od namirnica koje obiluju njima i definitivno ih moramo dodati na popis za svakodnevnu konzumaciju.Karoteni imaju izuzetno važnu ulogu u mnogim tjelesnim procesima. Neophodni su za pravilno funkcioniranje vida i zdravlja mrežnice. Sigurno su vam još kao malima bake govorile da grickate mrkve da vidite kao zec, zar ne?

Ključni su i u trudnoći za pravilan rast embrija, razvoj kostiju te funkciju testisa i jajnika. Djeluju kao antioksidans te sprječavaju prerano starenje kože, a osobito vitamin A u obliku retinola koji zaglađuje bore, obnavlja kožna oštećenja te štiti kožu od štetnih zračenja i pogoduje zdravom tamnjenju. A odlični su i za liječenje akni, čireva i tome sličnih dermatoloških stanja. 

Najbolji način za konzumaciju karotenima bogatih namirnica je da ih jedete u sirovom obliku, no ukoliko ipak preferirate kuhane namirnice, pazite samo da ih ne prekuhate jer time uništavate njegovu vrijednost. Također je bitno da ih ne konzumirate u kombinaciji s tvarima koje poništavaju njihovo djelovanje, a baš one se nalaze u kavi, alkoholu, nikotinu i antibioticima.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...