Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

SAVJETI ZA PRIPREMU

Skuhajte najbolju šunku

Odaberite finu kombinaciju začina, potopite ju u dovoljno vode i kuhajte baš onoliko koliko je potrebno te slijedite upute za zadržavanje sočnosti. Okus najvažnijeg jela na uskrsnom stolu može biti drugačiji i još bolji.

Kuhanje uskrsne šunke najbolje je obaviti dan ranije kako bi postigli još bolji okus i sočnost ostavljanjem u vodi u kojoj se kuhala sve dok se ne ohladi. Potom ju prebacite u hladnu čistu vodu koja će zatvoriti površinski sloj na mesu i spriječiti da šunka postane žilava. Ostavite ju u hladnoj vodi tijekom noći.

Ako je potrebno, šunku prije no što je počnete pripremati operite vodom. Lonac u kojem ćete kuhati šunku mora biti dovoljno velik da je možete potpuno prekriti vodom. Vrlo je važno da šunku stavite kuhati u hladnu vodu koju ćete potom postupno zagrijavati na umjerenoj vatri. Vrijeme kuhanja počnite mjeriti tek od trenutka kad voda zavrije i nastavite kuhati uvijek tako da lagano kipi, kao da kuhate bistru juhu.

Kupovnu šunku kuhajte najduže sat vremena jer sve su one već prethodno obrađene pa nema potrebe za dugom termičkom obradom. Domaća šunka često zna biti jako slana pa zato kod kuhanja nema potrebe dodavati sol u vodu. Prvu vodu u kojoj se šunka kuhala izlijte nakon 20 minuta pa nastavite kuhati u drugoj vodi koju po potrebi možete malo zasoliti. Kod rolanih šunki tijekom kuhanja možete dodati malo soli.

Trećinu vode u kojoj ćete kuhati šunku možete zamijeniti bijelim vinom i postići nenadmašnu aromu. Uvijek birajte vino čiji okus vam odgovara i kad ga pijete.

Okus šunke možete obogatiti i tako da u vodu stavite vaše omiljene začine: luk, češnjak, par listova lovora i svježi list peršina. Pripazite na količinu mirodija jer dovoljna je zaista mala količina. Njihova izražena snažna aroma može znatno promijeniti okus mesa ako pretjerate. Eksperimentirati možete i dodavanjem u vodu đumbira ili anisa za malo slatkastiji okus. Ako ste odlučili šunku ispeći, dodatno ju aromatizirajte tako što ćete popikati po njoj klinčiće u pravilnom rasporedu.

Provjeriti je li šunka kuhana možete probadanjem vilicom. Ako ide lako, gotova je.

Mnogima je problematičan postupak skidanja mrežice sa šunke nakon kuhanja jer se često ureže u meso pa ga kod skidanja trga. Kako biste izbjegli mukotrpan posao, krenite skidati mrežicu s manje masnog komada šunke jer biste inače mogli skinuti i velik dio mesa.

Kuhana šunka može se čuvati u hladnjaku četiri dana. Nakon uživanja u njezinu okusu na sam Uskrs, ostatke, kojih će sigurno biti, možete iskoristiti kao dodatak juhi ili toploj salati s tjesteninom, hladnoj salati s voćem i povrćem ili bogatom omletu sa šunkom i povrćem.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...