Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

Manje šećera, više zdravlja

Slatke ideje za zdravije deserte

Slatki ljetni deserti prepuni voća mogu biti još zdraviji i to vrlo jednostavno. Umjesto klasičnog bijelog šećera kolače, torte, pa i domaće sladolede zasladite zukkom.

Ljeto je stiglo i hrana na našim tanjurima sa svakim povećanjem temperature postaje sve laganija. No što je sa šećerom? Rijetki su se spremni odreći voćnih i rashlađenih deserta, iako se u ovo doba godine dodatno zamaramo brojkama na vagi. Srećom, postoji zamjena s kojom nećete žrtvovati ni okus ni formu na kojoj naporno radite. Njegovo ime je zukka, odnosno eritrit. Već smo pisali o Vital zukki, ali ne škodi ponoviti koliko benefita ova zamjena ima na naša tijela i odakle dolazi. 

Eritrit je zapravo šećerni alkohol koji se već duže vrijeme koristi u prehrambenoj industriji kao zamjena za saharozu. Dobiva se iz kukuruza, odnosno fermentacijom njegova šećera te je nešto manje sladak od običnog bijelog šećera. Posebnost je u njegovoj kalorijskoj vrijednosti koje zapravo nema. To ga čini idealnim zaslađivačem jer će svaki napitak i jelo s njime biti slatki, ali ga tijelo neće pretvarati u energiju kao običan šećer. Također, glikemijski indeks eritrita je nula što znači da ne povećava razinu šećera u krvi pa je idealna zamjena za dijabetičare. Djeci će biti drag jer ne uzrokuje stvaranje karijesa, a odrasli će posebno cijeniti činjenicu da nema kancerogena svojstva.

Kako ga koristiti?

Zukka ima 60 – 80 posto slatkoće šećera dobivenog iz šećerne trske ili repe. Zato je potrebno količinu šećera iz svakog recepta pomnožiti s 1,25 kako bi slatkoća bila jednaka. Koristiti ga možete u kuhanju jer je toplinski stabilan do 160 °C što znači da neće izgubiti slatkoću pri visokim temperaturama. Također, važno je da ne prekoračite preporučenu dnevnu dozu unosa koja iznosi jedan gram po kilogramu odrasle osobe te da si ostavite dva tjedna vremena kako biste se na njega prilagodili.

Kako biste što jednostavnije krenuli u ovu zdravu avanturu, pripremili smo vam probni recept za ukusan deserte koji će oduševiti sve sladokusce, a još finih slastica zaslađenih zukkom pronađite u magazinu Dobar tek.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...