Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

BUNDEVA

Slatko čudo jeseni

Već nekoliko sezona veliki je come back doživjela bundeve koju su i naši stari oduvijek pripremali. Zašto ne biste provjerili koliko je ukusna čokoladna torta s bundevom? Jer osim juha i variva bundeva, tikva ili buča, kako vam drago, priprema se na mnogo načina.

Bundeva je porijeklom Amerikanka, ali odavno je preplivala ocean i naselila se po cijelom svijetu. Po hranidbenoj vrijednosti ona je vodeća među povrćem jer ima šest puta više pektinskih tvari nego jabuka i cikla, bogata je vitaminima A, C, E i B, ima kalijevih soli i željeza. 

Oduvijek je poznato koje su blagodati bučinog ulja, koliko su ukusne sjemenke koje volimo grickati, a i pečeni mladi cvjetovi bundeve su na cijeni. Od bundeva se oduvijek spremaju variva i juhe, slastice, peku se, kuhaju, grilaju i vaša mašta u kombinaciji s bundevom sigurno će stvoriti sjajne kulinarske divote. Uz to, male šarene tzv. turban bundeve oduvijek su omiljeni ukras.

Bijela bundeva stari je gost na našim trpezama, osobito u pitama i juhama, pečena i kuhana, dok od smokvolisne s prugastom zelenobijelom korom radimo kompote i džemove. Zimska narančasta bundeva ona je koju povezujemo s Noći vještica i kolačima. Ona je slatka pa je njeno meso idealno za kolače i torte. Muškatna (butternut) idealna je za juhe, sokove, variva, ali i džemove i pite. Hokaido (japanska) tikva nešto je slađa, pomalo kestenastog okusa, kao i ona sivkasta Prinčeva kruna. A mogu  se pripremati na sve načine – kuhati, peći, puniti, pripremiti juhe, variva, umake, pire...

Čokoladna torta od bundeve, čokoladne praline s bundevom i keksima, muffini, kruščići, tjestenine... sve je dozvoljeno i sve je ukusno. Za pripremu slastica trebat će vam pire koji možete dobiti kuhanjem ili pečenjem bundeve, izbor je na vama. Važno je samo da meso dobro očistite od sjemenki, izrežete ga i kuhate ili pečete dok ne omekša i potom usitnite. Pire od bundeve možete spremiti u hladnjak gdje će izdržati tri dana. S pireom možete pripremiti muffine, rolice s cimetom i bundevom, američke krafne (možda i naše pokladnice), rolade, cheescake, hrskave kekse, pite...  

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...