Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

SLOŽENCI

Slojevi iz mašte

Sljedeći ručak ili večera neka bude ovo jednostavno, ali po mnogočemu savršeno jelo!

Za sve koji žele napraviti maštovito jelo, a pri tome znati da će imati ukusan ručak, postoji jedno jelo koje je baš takvo – složenac. Možda najpoznatiji složenac je musaka koja uvijek za osnovu ima mljeveno meso, patlidžan i rajčicu, s bijelim umakom, bešamelom ili kiselim vrhnjem, ali nema krumpira koji se u našim varijantama ovog jela udomaćio. Ali složenac možete napraviti i od onoga što imate u hladnjaku, a rezultat je uvijek ukusan. I, najvažnije, za to vam ne treba ni mnogo vremena ni mnogo novaca.

Osim tikvica, možete slagati red krumpira i red kelja, svježe paprike, cvjetače, brokule, a vegetarijanske složence slažite s kuhanim povrćem i slanutkom, bulgurom, kus­kusom....

Sezonsko povrće, mljeveno meso, malo ružmarina, čilija, papra ili svježeg kopra dat će onaj poseban okus zbog kojeg će se tražiti porcija više. Jelo koje je jednostavno i rustikalno. Tajni sastojak vašeg složenca može biti i stari kruh koji slažite s jajima, kiselim vrhnjem, sirom i šunkom ili slaninom, umjesto krumpira stavite batat, a umjesto mesa iskoristite ribu koju slažite s krumpirom. Krumpiri i gljive odlična su kombinacija, a umjesto sira koristite mozzarellu ili odaberite sezonske namirnice – složenac od krumpira i šparoga s malo slanine, piletine i krumpira ili, zašto ne, njoke prelijte kuhanim špinatom i sirom – sloj po sloj i vaš složenac spreman je za pećnicu. 

Sirovo ili kuhano? Često pitanje nema univerzalnog odgovora. Nemate li puno vremena, svakako je dobro prokuhati ploške krumpira, a povrće propirjati. I tako u vatrostalnu posudu ili lim za pečenje slažite svoju kulinarsku priču, dajte mašti na volju i čim se sve zapeče i porumeni imate ukusan ručak ili večeru. A sve namirnice potrebne za pripremu maštovitih slojeva potražite u SPAR-u.

Savjeti

Kod patlidžana pazite da je svjež, a da biste smanjili gorčinu, narežite ga po dužini i dobro posolite. Kad pusti vodu, ocijedite kriške i posušite papirnatim ručnikom. 

Dobra je ideja dan prije krumpir oguliti, narezati na kriške,  staviti u mlijeko i preko noći ostaviti u hladnjaku.

Krumpir možete i skuhati pa ga pasirati i takvog slagati naizmjence u redove s povrćem koje ste odabrali za vaš složenac. 

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...