Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

DORUČAK ZA 5

Snaga zobenih pahuljica

Omiljeni izbor za doručak prava je riznica vrijednih sastojaka. Zasitne i raznovrsne, zobene pahuljice sve češće biramo i u brojnim drugim jelima.

Iako je zob žitarica koju smo zadnju počeli uzgajati kao prehrambenu namirnicu, danas je ona omiljeni dodatak zdravom i ukusnom doručku. Uzgajali su ju već i stari Rimljani i Grci, no samo kao hranu za stoku. Tek kasnije Englezi su ju kultivirali i uzgajali u vlažnoj i hladnoj klimi. S obzirom na to da dobro podnosi lošije vremenske uvjete, zob je postala nezaobilazan dio engleske prehrane. Zahvaljujući tome, zobena kaša danas je sastavni dio raskošnog engleskog doručka.

Njezine dobrobiti odavno su prepoznate. Bogata je mineralima poput željeza, magnezija, cinka, kalcija, fosfora, kalija, bakra, vitaminima B skupine i E, ali je i visokokalorična što je razlog zašto je odlična kao jutarnji obrok. Dakle, u 100 grama sadrži 389 kalorija pa će vam istovremeno dati pravu dozu energije, ali vas i duže održati sitima. Za to su idealna neobrađena zrna pripremljena kao kaša jer zadržavaju većinu nutrijenata. Osim vitaminima i mineralima, ova namirnica bogata je i prehrambenim vlaknima koja su važna za zdravlje naše probave, ali i regulaciju apetita. Zbog procesa dulje razgradnje vlakana i sporijeg stvaranja šećera u krvi odličan su izbor za dijabetičare.

Zob također sadrži i beta glukan koji je zaslužan za snižavanje razine kolesterola u krvi, a najbolje rezultate postići ćete konzumacijom zobenih mekinja za doručak. No osim pahuljica i mekinja, i drugi proizvodi od ove žitarice itekako imaju svoje dobrobiti, osobito od cjelovitih zrna. Tako isprobajte kašu od cjelovitih zrna koju je dovoljno kuhati tek dvije do pet minuta ili, pak, pekarske proizvode.

Imate li oljuštena zrna zobi, skuhajte ih kao rižu i poslužite kao prilog slanim jelima ili kao samostalni obrok za doručak uz dodatak voća ili orašastih plodova. Nemojte zanemariti ni dobrobiti napitka od zobi i brašna. Mi vam predlažemo ukusnu zobenu kašu s datuljama, bademima i borovnicama ili, pak, zobene palačinke koje će biti odličan izbor za desert. Kombinirate li zobene pahuljice s chijom, bananama i jogurtom, dobit ćete ukusan doručak, a posebno fina je zobena kaša s napitkom od badema i narančom.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...