Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

ZAMRZAVANJE HRANE

Što dobivamo, a što gubimo

Zamrzavanje hrane može produljiti život namirnici i pomoći da se očuvaju hranjivi sastojci, što posebice dolazi do izražaja u današnje doba brzog uzgoja hrane. Postupak zamrzavanja ne uništava hranjive vrijednosti hrane. 

Hranu treba brzo zamrznuti kako bi se sačuvala njezina kvaliteta i kako se mikroorganizmi ne bi razmnožavali. Niske temperature zaustavljaju širenje bakterija, stoga odmrznute namirnice potrošite što prije. Naravno da se zamrzavaju samo svježe namirnice. Namirnice koje su pri isteku roka trajanja zamrzavanjem povećavaju mogućnost da nakon odleđivanja više i nisu dobre kvalitete. 

U domaćinstvima se najčešće zamrzava svježe meso. Preporuka je potrošiti meso najviše u roku do 10 mjeseci. Meso je najbolje odmrzavati postupno u hladnjaku. Svježu ribu najbolje je očistiti, izvaditi iznutrice, dobro osušiti i tek onda zalediti. Preporuka je da se potroši u roku 3 mjeseca.

Kod zamrzavanja povrća i voća treba voditi brigu da prije toga nije bilo u hladnjači. Hlađenje, tj. niske temperature najčešći su način skladištenja svježe hrane jer se na taj način učinkovito usporava prirodni proces kvarenja. Neke vrste povrća kvare se vrlo brzo nakon ubiranja, a zamrzavanje to može spriječiti i očuvati namirnicu. Najčešće se zamrzava bobičasto voće i šljive koje ne gube hranjivost, a najbolje ih je potrošiti u roku 10 mjeseci. Najčešće još zamrzavamo mahunarke grašak, grah i mahune koje je najbolje prije zamrzavanja kratko prokuhati u kipućoj vodi (još bolje bi bilo blanširati parom), osušiti, ohladiti i onda zamrznuti. Potrošite ga u roku 8 mjeseci.

Nutricionisti se slažu da je hranjivija namirnica koju smo zamrznuli u vrijeme kad prirodno sazrijeva, nego kupovati svježu van sezone, koja je sazrela u umjetnim uvjetima i tretirana kako bi ostala svježa.

Zamrznutu hranu treba sigurno i zdravo odmrznuti. Polagano odmrzavanje omogućuje da se smanje gubici vitamina topivih u vodi i minerala, što je posebice važno za velike komade mesa, piletinu i ribu. Njih treba odmrzavati u poklopljenim posudama u hladnjaku. Povrće je mnogo hranjivije kuhano iz zamrzivača i stavljeno zamrznuto u kipuću vodu.

Što se tiče zamrzavanja kuhanih jela, najbolje se držati pravila naših baka. Zamrzavajte juhe (ocijeđene, bez povrća i mesa), punjene paprike, sarmu i jela od graha. Kuhane obroke maksimalno potrošite u najkraćem roku do 1 mjeseca.

U prilog današnjem ubrzanom tempu života, donosimo mali savjet s bio limunima. 

Ocijedite sok od limuna i usipajte ga u posudice za pravljenje leda, zamrznute kockice premjestite u plastičnu vrećicu, tako ocijeđeni sok potrošite u roku 3 mjeseca. Kockica limunovog soka, decilitar do dva mlake vode i žličica meda brzi je, osvježavajući napitak za početak dana koji će vam dati energiju i pojačati imunitet.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...