Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

PRVA POMOĆ

Što jesti nakon ljute hrane

Ljuta hrana je zdrava i neki joj ne mogu odoljeti. Istina je i da je dobra u umjerenim količinama i zbog ljutine koju možemo podnijeti. No što kad nam je hrana preljuta? Kako ugasiti žeđ i osjećaj paljenja?

Postoje namirnice koje će ublažiti taj osjećaj. Krivac je kapsaicin koji je bez boje i mirisa, a ima ga u čili papričicama. Odličan je antioksidans, u umjerenim količinama djeluje i antibakterijski, ali i – peče.To je prirodno ulje.

Popijte mlijeko, to je čarobni balzam za vaš organizam. Što masnije mlijeko, to bolje, jer kazein, protein iz mlijeka, pomaže u razbijanju molekula kapsaicina, a mast iz mlijeka uzrokuje njegovo otapanje. Kazein se sastoji od polarnih molekula kao i kapsaicin. Gutljaj hladnog mlijeka ili žlica jogurta smirit će osjećaj u ustima i sa sobom odnijeti osjećaj žarenja. Pomažu i sir, maslac, vrhnje.

Jedite hranu bogatu škrobom: kruh, riža, tjestenina, krumpir, sve je dobro. Ove namirnice stvaraju prirodnu barijeru između kapsaicina i vaših usta, pomoći će stvoriti zaštitni sloj u ustima, a pomaže apsorbirati ljutinu pa ju ne osjećate u tolikoj mjeri. Najbolje je ljutu hranu poslužiti s ovim namirnicama. Kuhani krumpiri odličan su prilog uz ljutu hranu, kao i kuhana riža.

Ljutinu možete ublažiti i slatkim. Stavite žličicu šećera na jezik i neka se polako rastapa. Šećer će stvoriti zaštitni sloj na jeziku i u ustima i smanjiti osjećaj „vrućine“. To možete napraviti i s medom. Dobro dođu i kockice šećera.

Citrusi su i u ovom slučaju vaši prijatelji. Ljutinu možete smanjiti i limunom ili limetom čija će kiselina smanjiti djelovanje alkaloidnog kapsaicina. Zato je dobro jesti salatu, svakako rajčicu, a nemojte zaboraviti i druge pomagače: naranče, ananas, limunov sok ili sok od rajčice. Svi će ublažiti osjećaj vatre u vama.

Dobro je znati da je maslac od kikirikija ne samo ukusan već i da pomaže u razgradnji kapsaicina. Možete pojesti bananu ili avokado jer će kremasta struktura i nježan okus ovog voća ublažiti ljutinu. 

Ljutu hranu možete neutralizirati kiselom namirnicom: ponovno su tu ananas, rajčica, naranča. Na kraju, progrgljate li malo tople vode, bit će vam lakše. Kako je kapsaicin ulje, a ulje i voda se ne miješaju, voda neće pomoći u gašenju osjećaja ljutine ako je – hladna. Topla će voda ublažiti ljutinu, no ipak radije pojedite voće, komad kruha ili uzmite žlicu meda.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...