Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

ČISTI ZUBI

Što kad pri ruci nemate četkicu za zube?

Već svi znamo koliko je higijena zubi i usne šupljine važna. No što kada se nađete u situaciji da niste u mogućnosti oprati zube? Pomoći će vam određene namirnice.

Važnost pranja zubi vjerojatno vam je već poznata, a u slučaju kada ih ne možete oprati posegnite za voćem, povrćem i drugim namirnicama koje će vam pomoći u čišćenju zubi. No ovo ipak shvatite kao privremenu mjeru dok ne dođete do četkice i paste za zube.

Najpoznatiji pomoćnik u čišćenju zubi zasigurno je jabuka. Osim što potiče stvaranje sline koja čisti zube od bakterija i ostataka hrane, jabuka također pomaže u izgradnji zuba, sprječava pojavu karijesa i štiti zubno meso. Sve to zahvaljujući sastojcima poput kalcija, fosfora i fluora.

Jagoda će također pomoći u čišćenju zubi, ali i u održavanju njihove bjeline. Naime, ona sadrži enzim koji razgrađuje zubne naslage i čini ih čistima. Jagode možete grickati ili od njih napraviti pastu kojom ćete svaki dan trljati zube. No nakon njihove konzumacije ipak biste trebali oprati zube jer sadrže voćne kiseline.

Mlijeko i mliječni proizvodi još su jedan od načina održavanja zubi zdravima i čistima. Tvrdi sirevi pomažu u njihovom čišćenju stvaranjem sline, dok mlijeko i jogurti vraćaju prirodnu pH vrijednost usnoj šupljini. Osim što sadrže malo šećera, također sadrže i vrijedan kalcij koji pomaže u izgradnji zubnog tkiva.

Hrskavo povrće poput mrkve, celera i brokule zahvaljujući svojoj vlaknastoj teksturi odlično čisti zube od nakupljenih naslaga. Ono također masira desne održavajući ih zdravima i obiluje vrijednim vitaminom A koji štiti zubnu caklinu.

Iako možda ne ostavlja najsvježiji dah, luk je itekako dobar za vaše zube. Važno je da ga jedete svježeg i sirovog, a zahvaljujući svojim vrijednim sastojcima poput antibakterijskih sumpornih spojeva ubija štetne bakterije.

Veliki je trend u posljednje vrijeme čišćenje zubi uljima, a u tome će vam savršeno pomoći kokosovo. Ono sadrži laurinsku kiselinu koja je iznimno učinkovita u borbi protiv bakterija. Žlicu kokosovog ulja mućkajte u ustima i zatim isperite, a blistav osmijeh je zajamčen.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...