Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

STARENJE I TIJELO

Što nam se događa u kojem desetljeću

Starenje je prirodan proces od kojeg nažalost ne možemo pobjeći. Htjeli, ne htjeli, svima nam se događa. No to ne znači da ga se trebate bojati. Saznajte što se s vašim tijelom događa u kojem desetljeću da godine više ne budu bauk.

S godinama dolazi mudrost, ali i neke fizičke promjene koje možda ne možemo izbjeći, ali ih možemo ublažiti. Svako desetljeće života donosi nešto novo, bilo dobro, bilo ne tako dobro. No nakon što otkrijete što proces starenja donosi, ono više neće biti toliki stres i lakše ćete prihvatiti svoje godine. Oko kojih se zaista ne biste trebali opterećivati!

DVADESETE

Na vrhuncu smo snage, život je lijep i zapravo nemamo pretjeranih briga. No neke greške koje činimo u ovim godinama mogle bi nam se vratiti u kasnijim desetljećima u vidu neželjenih posljedica. Pretjerano izlaganje suncu, što nam je u dvadesetima omiljena aktivnost, u kasnijim godinama može rezultirati borama, pigmentacijskim mrljama, pa čak i rakom kože. U ovom desetljeću smo u najboljoj formi, tijelo nam lako reagira na tjelovježbu i na vrhuncu smo plodnosti. No pod utjecajem stresa, loše prehrane ili alkohola kože može reagirati aknama. Dakle, zdravo se hranite, njegujte kožu hranjivim kremama i dovoljno spavajte. Isprobajte što raznovrsnije i zabavnije načine vježbanja i naprosto uživajte.

TRIDESETE

U ovom desetljeću već smo se lagano smirili, izlasci prestaju biti sve manje važni, a sve više uživamo u mirnijim aktivnostima. Svjesni smo važnosti zdrave prehrane i tjelovježbe i trudimo ih se držati jer u ovim godinama nakupljanje kilograma postaje nešto lakše. Vježbanje postaje sve važnije, ali i za njega je potreban veći trud jer tijelo više ne reagira onako kao u dvadesetima. Ovo je posljedica usporavanja metabolizma koje se pojačava u tridesetima i slabljenja tonusa mišića. Također će se možda pojaviti i pokoja sijeda (ako ste sretnik, neće), prorjeđivanje kose, pa čak i ćelavost. Kosti nam također počinju slabjeti pa biste trebali i na njih paziti.

ČETRDESETE

U ovim godinama malo više pažnje posvećujemo sebi, ugađamo si i naprosto odlučujemo uživati. Karijera je tu, klinci više nisu toliko mali i sve nekako sjeda na svoje mjesto. A kod žena – menopauza čeka iza ugla. Naime, u četrdesetima se počinju javljati prvi simptomi hormonalnih promjena i kod muškaraca i žena. Problemi sa spavanjem, napadi vrućine, promjene raspoloženja postaju sve češći. Također dolazi i do značajnog opadanja razine plodnosti pa je mogućnost trudnoće znatno manja. Dolazi i do promjene u zglobovima pa oni sve češće krckaju i puckaju. A bore nam više nisu nepoznanica već gotovo sastavni dio našeg lica. Prihvatite ih sa smiješkom, one su znak da ste živjeli punim plućima. Oči također počinju slabjeti pa su vjerojatniji problemi s vidom. 

PEDESETE

U ovom desetljeću lagano počinjemo odbrojavati do mirovine i trenutka kad možemo cijele dane uživati u omiljenim aktivnostima. Problemi menopauze (i muške i ženske) postaju izraženiji, no ako su se ranije javili počinjete se vraćati u normalu. Sa starenjem dolaze i pokoji kilogrami, a u ovim godinama oni se najčešće nakupljaju u trbušnom dijelu. Naše kosti i zglobovi postaju krhkiji i lomljiviji, a često se javlja i osteoporoza. Upravo zato biste trebali što ranije početi s unošenjem namirnica bogatih kolagenom i elastinom. Ako ste u dvadesetima uživali satima na suncu bez odgovarajuće zaštite, upravo sada se javljaju posljedice. Tamne mrlje i bore postaju svakodnevna pojava. Nažalost, u ovom desetljeću postajemo i niži jer svakih sljedećih deset godina gubimo centimetar visine.

ŠEZDESETE

Prihvatili smo i bore i da više nismo toliko vitalni i mobilni, no gdje smo opet zagubili naočale? Tako je, u ovom desetljeću dolazi do laganog slabljenja memorije. To će lako spriječiti voće i povrće bogato antioksidansima, ali i društvene igre poput šaha, kartanja i slično. Probavni problemi postaju sve češći, a unošenje namirnica bogatih vlaknima pomoći će. Česti su problemi i s inkontinencijom, ali i vidom. Do polovice ovog desetljeća postoji još neka mogućnost debljanja, a potom dolazi do gubitka kilograma jer se smanjuje i tonus mišića. Također se povećava i mogućnost pojave kroničnih bolesti poput raka, dijabetesa, srčanih bolesti i slično.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...