Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

MUST-HAVE

Što vašem organizmu treba u proljeće?

Ako i vi kao brojni drugi patite od tzv. proljetnog umora, osjećaja malaksalosti i boležljivosti, sad je najbolje vrijeme da malo poradite na većem unosu svih potrebnih vitamina, kako biste se osjećali bolje i bili spremni na sve izazove.

Čitav spektar različitih simptoma može ukazati da imate avitaminozu. To je stanje koje često nastupa nakon iscrpljujućih zimskih mjeseci, bez sunca i svježeg zraka, a znači da za zdravlje i dobro raspoloženje vašem organizmu nedostaju neki krucijalni vitamin i minerali. Njih možete nadoknaditi probranim namirnicama, ali i nadomjescima poput šumećih tableta ili multivitamina. Odluka je potpuno na vama.

Slabost u udovima, česti trnci i poremećaj pamćenja i koncentracije gotovo su siguran znak da vašem organizmu nedostaje vitamin B1. Nadoknadite ga konzumirajući grah, kukuruz, špinat, mrkvu i/ili pivski kvasac.

Ukoliko imate nedostatak vitamina D, to će se odraziti na vas kao povećani umor očiju. Stoga izađite u prirodu na sunce i uživajte u sunčevim zrakama jer one direktno utječu na stvaranje vitamina D, a u prehranu još k tome dodajte žumanjke, jetricu, losos i skušu, koji obiluju njime.

Učestale prehlade, pospanost, osjećaj slabosti ili depresija pokazatelji su da vašem organizmu jako nedostaje vitamin B5. Potražite ga u grašku, crvenom grahu i goveđim jetrima. 

Pospani ste, imate vrtoglavice i pojačano opadanje kose? To vaš organizam traži vitamin B6. Najbolji saveznici u borbi protiv tih tegoba će vam biti mahunarke, osobito grašak i bob, i žitarice, a posebno neobrađena riža.

I kao svima najpoznatiji saveznik jakog imuniteta, vitamin C, neophodan je za normalnu funkciju organizma i borbu protiv čitavog niza bolesti, a loš san i česta izloženost infekcijama i virozama posljedica su njegova manjka. Njega sadrže agrumi, crni ribiz, brusnica, kiseli kupus, paprika i nar pa ih konzumirajte što češće možete i na svakodnevnoj bazi kako biste zadovoljili potrebu svog organizma za ovim za zdravlje vrlo važnim vitaminom.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...