Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

RACLETTE SIR

Stvoren za druženja

Svi ljubitelji sira uživat će u ovoj deliciji, a oni koji ga tek trebaju otkriti zaljubit će se u njegovu neodoljivu teksturu i aromu. 

Legenda kaže da su ovaj sir i jelo s njim izmislili pastiri koji su čuvali stada na alpskim padinama. Kako su sa sobom za jelo nosili i kolute sira, držali su ih blizu vatre koja je sir polagano topila. Domišljati pastiri strugali su otopljenu površinu i tako je rođena delicija koja i danas osvaja. Što se tiče njegovog porijekla, koplja se i dalje lome je li riječ o francuskoj ili švicarskoj poslastici. 

Ono što je pak važno jest njegova tekstura. Pravi sir raclette ima gustu sredinu u kojoj se za vrijeme zagrijavanja ne stvaraju mjehurići i koja ne curi već se ravnomjerno topi. Koluti ovog sira poprilično su veliki i mogu težiti do 6 kilograma pa se režu na manje komade i drže pokraj izvora topline da bi se otopili. Svježe otopljeni sir ima miris po svježim gljivama.

Mišljenje je kako najbolji raclette sir dolazi iz švicarskog kantona Valais koji se smatra i mjestom njegova porijekla. Raclette se tako može naći u hladnjaku gotovo svake obitelji ovog kantona, a poslužuju ga uz čaj ili neko drugo toplo piće. Čaju je česta alternativa bijelo vino od lokalnih sorti grožđa.

U svojoj povijesti, raclette je bio jednostavno jelo koje se u Švicarskoj jelo samo s kruhom, a kasnije se počeo kombinirati s krumpirom kuhanom u ljusci. Danas se pak poslužuje s kuhanim krumpirom, mariniranim lukom, krastavcima, senfom, paprikom, gljivama, rajčicama i različitim vrstama šunke. Od začina se preferiraju mljevena paprika ili papar. Također se može poslužiti i kao prilog mesu ili morskim plodovima. 

Iako se u početku topio pokraj vatre, danas postoje posebne tave ili grijači za to koje olakšavaju cijeli proces. Osim klasične verzije, u Švicarskoj se mogu pronaći i varijante raclette sira s dodatkom češnjaka, kozjeg mlijeka ili čili papričice. No ono po čemu je ovaj sir poseban jest da ga u švicarskim restoranima nećete naći u sklopu standardnih dnevnih jelovnika. Naime, u njemu se uživa dugo, u većem društvu pa je idealan za druženja s obitelji ili prijateljima ili pak za proslave. Odlučite li se isprobati ovu deliciju, potražite ju pod SPAR brendom.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...