Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

MALE KULINARSKE TAJNE

Šunka – kraljica uskrsnog doručka

Uz sve uskrsne delicije, fina je šunka ipak osnovna namirnica bez koje ne možemo zamisliti trpezu na ovaj blagdan.

Bila ona kuhana, pečena, dimljena ili pak u kruhu, uz ove ćete ju savjete pripremiti baš kako zaslužuje.

1. Kupovnu šunku kuhajte najduže sat vremena jer sve su one već prethodno obrađene pa nema potrebe za dugom termičkom obradom. Nakon kuhanja ostavite ju u vodi u kojoj se kuhala samo par sati. Ako je želite zadržati u toj vodi duže vrijeme, kasnije ju prebacite u čistu i hladnu vodu pa je poklopljenu u loncu ostavite negdje na manje toplom mjestu, poput balkona, terase ili smočnice.

2. Domaća šunka često zna biti jako slana pa zato kod kuhanja nema potrebe dodavati sol u vodu. Prvu vodu u kojoj se šunka kuhala izlijte nakon 20 minuta pa nastavite kuhati u drugoj vodi koju po potrebi možete malo zasoliti.

3. Kuhanje šunke je vrlo delikatan proces. Za bolju kvalitetu ne smijete pustiti da voda jako ključa – smanjite vatru odmah nakon vrenja i ostavite da se lagano kuha.

4. Sočnost kuhane šunke najbolje će se očuvati ako ju do uskrsnog doručka ostavite u vodi. U njoj će se ravnomjerno ohladiti, a neće dobiti suhu koricu. Hladna i čista voda zatvara površinski sloj na mesu i tako sprečava da šunka postane „drvena“ i žilava.

5. Kuhanost šunke najlakše ćete provjeriti probadanjem vilicom. Ako ide lako, gotova je. Nemojte šunku kuhati predugo jer se njena vlakna dužim kuhanjem počnu odvajati od kosti. 

6. Skidanje mrežice sa šunke može biti problematično, posebno kad se ureže u meso. Kako biste si olakšali proces, sa skidanjem mrežice krenite na najnemasnijem dijelu jer biste u protivnom s mrežicom mogli skinuti i veliki dio mesa.

7. Obogatiti okus šunke možete tako da u vodu stavite vaše omiljene začine: luk, češnjak, par listova lovora i svježi list peršina. Nemojte staviti puno ovih mirodija jer imaju izraženu aromu i mogu znatno promijeniti okus mesa. Možete eksperimentirati i dodati u vodu đumbir ili anis za malo slatkastiji okus.  

8. Manje masne šunke poput dimljenog buta možete kuhati, a možete ih i peći u lisnatom tijestu – masnoća lisnatog tijesta na neki će način štititi šunku od isušivanja.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...