Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

SIBIRSKA BOROVNICA

Supervoće o kojem se ne priča dovoljno

Neobična, ukusna i s domaćim potpisom. Upravo je takva ova bobica koja će se odlično snaći u vašim desertima, ali i kao doza vitamina i minerala.

Neobična sorta borovnice, sibirska borovnica ili haskap bobičasto je voće podrijetlom iz sjeveroistočne Azije. Ove bobice možda nisu široko poznate jer su relativno nove na tržištu, ali im definitivno treba pružiti šansu i uvrstiti ih u redovitu konzumaciju jer svojim svojstvima uistinu zaslužuju titulu supervoća. 

Ova sorta borovnice nosi razne nazive kao što su, primjerice, modra kozokrvina, kamčatska borovnica, medna borovina ili majska jagoda. Riječ je o iznimno zdravim plodovima, odnosno malim darovima s grana, ako ćemo se voditi japanskim značenjem riječi haskap. Prepoznat ćete ju po bobici duguljastog oblika plavo-ljubičaste boje koja dozrijeva već u svibnju. Okusom doista podsjeća na borovnice, ali zapravo ju karakteriziraju nešto sofisticiranije note, odnosno kombinacija slatkog, kiselog i trpkog.

Egzotično ukusno voće niske kalorijske vrijednosti preporučuje se za sve dobne skupine, može se konzumirati svježe, u kolačima ili shakeovima, a kao što je to slučaj s većinom voća, i od sibirske borovnice rade se pekmezi i džemovi, osvježavajuća pića, mogu se dodavati u mliječne proizvode poput jogurta i sladoleda, dok se u složenijim kulinarskim receptima preporučuju kao dodatak jelima od divljači i crvenog mesa.

Sibirska borovnica bogat je izvor vitamina A, C i E te minerala kao što su kalij, fosfor, magnezij i željezo. Ima i protuupalna i protualergijska svojstva, a osim toga bogata je antocijaninom, prirodnim pigmentom koji joj daje boju i važan je čuvar zdravlja. Plod haskapa Japanci konzumiraju stoljećima i smatraju da produžuje život, a osim u Japanu, u prirodi raste u Rusiji i Kini, dok se u novije vrijeme uzgaja u Poljskoj i Slovačkoj. Borovnica s puno imena i mnogo jedinstvenih zdravstvenih svojstava još nije dosegnula popularnost kakvu ima drugo bobičasto voće, njezino vrijeme tek dolazi…

Onu s domaćim potpisom potražite pod brendom Vrtovi Hrvatske. Zahvaljujući suradnji sa 100 OPG-ova, SPAR na vaše stolove donosi samo najbolje plodove domaće proizvodnje.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...