Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

VITAMINI I MINERALI U BOČICI

Suplementi – kada ih uzimati

Važno je pobrinuti se da je vaša prehrana što raznovrsnija i bogata nutrijentima. U određenim situacijama ipak je dobro posegnuti za dodacima koji će u kratkom vremenu riješiti određeni problem.

Osnova našeg zdravlja i snage je u zdravoj i uravnoteženoj prehrani. Sezonske namirnice, svježe voće i povrće, mahunarke, žitarice, raznovrsno meso, zdrave masnoće i druge poželjne namirnice pružit će vam sve što vam je potrebno da biste dobili potrebnu količinu vitamina i minerala. 

No u situacijama kada to nije moguće, dobro će vam doći dodatna doza vitamina i minerala. Suplementi prehrani najčešće se preporučuju u situacijama kad postoji deficit određenog nutrijenta (manjak željeza, vitamina C, kalcija i slično), nakon teške bolesti, terapije i slično kad je imunitet značajno oslabljen, kod određenih ograničenja u prehrani (veganstvo, vegetarijanstvo i slično), za brži oporavak nakon ozljeda, kada je u pitanju trudnoća i dojenje, kod loših prehrambenih navika, ali i kod drugih ograničenja zbog kojih ne dobivate dovoljnu količinu određenog vitamina ili minerala (npr. nedovoljna apsorpcija vitamina D zbog alergije na sunce pa ne izlazite van).

U takvim slučajevima dodatni vitamini i minerali itekako će vam dobro doći. No važno je ne pretjerivati s njima jer bi vam mogli napraviti više štete nego koristi s obzirom na to da dolaze u koncentriranom obliku. Također, svakako vodite računa kad uzimate suplemente da su oni provjerenog porijekla i testirani. Prije uzimanja suplemenata posavjetujte se s liječnikom koji će vam dati točne informacije o njihovom uzimanju i vašim potrebama. Kada je riječ o izboru, on ponajviše ovisi o vama. Hoćete li uzimati šumeće tablete, obične tablete ili nešto treće, izbor je na vama. 

Dodatne doze vitamina i minerala mogu biti i dobri pomoćnici u dizanju imuniteta (vitamin C), pripremi kože za sunce (beta karoten), prije određenog putovanja ili nakon jačeg fizičkog napora kako biste spriječili upale mišića (magnezij). Međutim, nemojte pretjerivati, budite umjereni i uvijek slijedite upute na pakiranjima. 

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...