Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

PRAVI ODABIR

Sva lica mesnih okusa

Za većinu ljudi obrok bez mesa nije obrok. I dok se ljubitelji povrća ne bi složili s njima, moramo priznati da ima nešto neodoljivo u mesnim aromama

Nutritivno bogato, izvor proteina, vitamina, minerala i masnoća, meso se gotovo svakodnevno nalazi na našim stolovima. Zahvaljujući svojim nutritivnim svojstvima, ono nas krijepi, daje nam snagu i hrani um i tijelo. S obzirom na to da preko tjedna nemamo previše vremena za raskošne obroke, meso najčešće pripremamo brzinski, naglo zapečeno ili, pak, u varivu. No zato je vikend idealno vrijeme da si date oduška i pripremite omiljene mesne delicije.

Ipak, prije same pripreme jela važno je odabrati odgovarajući komad mesa. U slučaju nedoumice, najjednostavnija opcija je pitati mesara u trgovini koji će vam rado preporučiti odgovarajući komad. Jer završno jelo ovisi o dobro odabranom i pripremljenom mesu. Svakako imajte na umu da nije svaki komad mesa prikladan za sve vrste jela. Zato je važno namjenski kupovati meso – vratinu, but, slaninu, prsa u skladu s jelom koje ćete pripremati.

Uz odabir mesa, mesar vam također može pomoći i oko duljine i načina pripreme određenog komada. Pa kako biste dobili očaravajuću zlatnu juhu, mirisan gulaš ili najsočnije pečenje nabavite i odgovarajuće meso. Kod kupnje govedine imajte na umu da to meso ima više vlakana pa mu treba dulja termička obrada. Za juhu su idealne lopatice ili vrat, a but će biti savršen u gulašima. Osim govedine, isprobajte i teletinu koja se kraće kuha pa time ne gubi na sočnosti. Teleći je but, pak, savršen za pečenja.

Svinjetina se nekako najčešće nađe na našim tanjurima. Njezina visoka hranjivost i masnoća koja jelima daje posebnu aromu samo je dio razloga zašto ju volimo. Zaista širok izbor načina pripreme drugi je dio. Svinjska lopatica tako se savršeno uklapa u gulaše, vratina rezultira odličnim pečenjem, odresci od buta nezamjenjivi su, a pravi gurmani obožavaju lungić.

Perad je meso koje je najlakše i najbrže pripremiti. Lako probavljivo i dijetetski preporučljivo, ono je odlično kad pazite na svoju prehranu. Pečena krilca i batake najviše vole klinci, ali ni oni malo veći neće odoljeti pikantnim krilcima s roštilja. Prsa često znaju ispasti suha, no ispanirate li ih i pržite u vrućem ulju, zadržat će sočnost.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...